Alates 2012. aastast on Hispaania linn lisanud kogu piirkonda hõlmavale turismimaksule veel juurde linna külastamise tasu, kirjutab Euronews.

Aastal 2022 teatas Barcelona linnavalitsus, et nn „linnamaksu“ suurendatakse järgmise kahe aasta jooksul. Linnamaksu suurus sõltub külastajate majutuse tüübist ja seda võetakse ainult ametlikelt turistide majutuskohtadelt (nt hotellid). Selle aasta aprillis tõusis see 2,75 eurolt 3,25 eurole.

Barcelona on Hispaania enim külastatav linn ja võitleb jätkuvalt ületurismiga. Sellega võitlemiseks hääletas Barcelona linnavolikogu hiljuti selle poolt, et tõsta maks alates oktoobrist 4 euroni turisti kohta.

Linna külastajad peavad maksma nii piirkondlikku turismimaksu kui ka linnamaksu.

Maksu suurus sõltub majutusest

Piirkondliku maksu suurus sõltub sellest, millises majutusasutuses turist peatub. Neljatärnihotellide puhul on see 1,70 eurot, Airbnb-majutusasutuste puhul 2,25 eurot ning viie tärni- ja luksushotellide puhul 3,50 eurot.

Kruiisireisijad, kes viibivad linnas vähem kui 12 tundi, maksavad piirkonnale 3 eurot. Turistid, kes viibivad linnas rohkem kui 12 tundi, maksavad 2 eurot.

Eraldi linnamaks, mida tuleb maksta siis, kui peatud Barcelonas maksimaalselt seitse ööd järjest, on aastate lõikes pidevalt tõusnud. Praegu on selle tasu suurus 3,25 eurot öö kohta. Need, kes viibivad linnas kauem kui nädal aega, ei pea tasu maksma.

Alates selle aasta oktoobrist peavad Barcelona külastajad lisaks piirkondlikule turismimaksule maksma linnale 4 eurot, mis tähendab 0,75 euro suurust tõusu öö kohta.

See tähendab, et viie tärni hotellides viibivad külalised maksavad kokku 7,50 eurot öö kohta ehk 52,50 eurot inimese kohta nädalase linnakülastuse eest, võrreldes praeguse 47,25 euroga.

Linnapea sõnul on tasu suurendamise eesmärk soodustada „kvaliteetset“ turismi ja raha kasutatakse ka linna puhtuse ning turvalisuse tagamiseks.