25. aprillil kehtestas Veneetsia päevakülastajatele sissepääsutasu, kirjutab Euronews. Tasu maksmise prooviperiood hõlmab 29 päeva mais, juunis ja juulis, mille hulka kuuluvad ka nädalavahetused ja riigipühad.

Meede võeti kasutusele selleks, et piirata nende külastajate arvu, kes jäävad linna ainult üheks päevaks. Tasu ei pea maksma need, kes Veneetsias ööbivad, küll aga peavad ka nemad oma külastuse linna veebilehel registreerima.

Tasu kehtestamise eest vastutavad isikud ütlevad, et päevakülastajad toovad linnale vähem majanduslikku kasu kui ööbivad turistid. Sissepääsutasu suurus on praegu 5 eurot ja kehtib päevakülastajatele, välja arvatud üliõpilased ja alla 14-aastased lapsed.

Turistide arv pole vähenenud

Esimese 11 päeva jooksul, mil külastustasu kehtis – 25. aprillist kuni 5. maini – müüs linn 195 000 piletit, mis tõi linnale kokku 977 430 eurot. Summa ületas tunduvalt ootusi, kuid on siiski väiksem kui veebipõhise broneerimissüsteemi loomise, teavituskampaaniate ja piletikontrolli kulud. Itaalia ajalehe Corriere della Sera andmetel on selleks kolm miljonit eurot.

Pärast katseperioodi võib tasu tõsta 10 euroni päevas. Samuti on ette nähtud kuni 300 euro suurune trahv neile, kes üritavad linna pääseda ilma tasu maksmata. Siiani ei ole aga pilootprojekti tagajärjel turistide arv vähenenud. Üks Veneetsia linnavolinik on nimetanud meedet läbikukkumiseks.