Võib küll olla raske uskuda, kuid Tallinnast vaid tunniajase sõidu kaugusel asuv Lääne-Virumaa ongi tõepoolest niivõrd mitmekesine paik. Kaunis Lahemaa rahvuspark pakub võimalust aega veeta lummavas looduses, mitmed spaad ja supelrannad ootavad neid, kes soovivad lõõgastuda, ja seiklusrajad ning muuseumid rõõmustavad aktiivse puhkuse nautijaid.

Palju rohkemat kui Viru raba

Kui räägime Põhja-Eesti kaunist loodusest, ei ole võimalik mööda vaadata Lahemaa rahvuspargist. Kuigi paljudele võib olla jäänud mulje, et Lahemaa piirdub Viru rabas nähtuga, siis tegelikult on tegemist millegi palju enamaga. Lahemaa kätkeb endas imearmsaid külasid, pehme liivaga randu, kauneid mõisaid ja ainulaadseid looduskooslusi. Võsu rand, Käsmu küla, Palmse, Vihula ja Sagadi mõis – need on vaid mõned pärlid Lahemaa rahvuspargi teel. Külasta neid paiku ja lase neil ennast võluda.

Võsu rand

Eesti vanim rahvuspark on tulvil ka matkaradadest, mis annavad huvilistele võimaluse linnakära sootuks unustada ja süveneda piirkonna looduslikku ning ajaloolisse pärandisse. Sel suvel võiksid näiteks läbi käia Kopraraja, Oandu pärandkultuuriraja ning Käsmu ja Altja küla loodus- ning kultuuriloolised rajad. Nii näed ära Lahemaa kaunid metsad, kiviklibused rannajooned ja asumid, mis peegeldavad Eesti rannikuküla traditsioone.

Altja

Päevad täis seiklusi

Kui ilmad juhtuvad aga kehvemad olema või saab metsas jalutamisest villand, leiab lisaks imelisele loodusele Lääne-Virumaalt veel terve hulga põnevaid paiku, kus saab nautida veidi aktiivsemat puhkust.

Rakvere linnus

Ajaloo- ja kultuurihuvilistele on Lääne-Virumaa suurepärane puhkusepaik, sest muuseume on seal igale huvile ning maitsele. Eesti Politseimuuseumis saad näiteks tutvuda politseitöö ajalooga ja proovida sõrmejälgede võtmist, Rakvere linnus pakub võimalust teha tutvust keskaegse elukorraldusega ja Kadrina Nostalgiakeskus kingib vanematele äratundmisrõõmu ning lastele põneva retke ema-isa lapsepõlve.

Kanuuralli

Adrenaliinirohkemaid elamusi pakuvad aga Lontova seikluspark ja Sämi Siili puhkekeskus. Seikluspargis, mis asub Kunda jõe ürgorus, panevad südame kiiremini põksuma kanjonisse loodud erineva raskusastmega rajad, samas kui Sämi Siili juures saab ette võtta kanuumatka või pidada pere ja sõpradega maha vägev paintball’i-lahing.

Peidetud pärlid

Pärast muuseume võiks aga pea tuulutamiseks seada sammud mõne sillerdava järve poole, kus pidada maha väike piknik ja sobiva ilma korral ennast ka märjaks kasta. Kohalike seas on eriti populaarsed Viitna ja Porkuni järved, kust võib ilusate ilmade korral päris palju päevitajaid ning suplejaid leida. Kui igatsed aga ebamaisemaid vaateid, käi kindlasti ära ka Äntu järvede juures, sest sealt leiad Eesti kõige selgema veega järve.

Äntu sinijärv

Peidetud aarete seas on veel Tudu rabajärv, kus külastajad saavad kogeda tõelise rabamaastiku võlu, ja Toolse linnus. Tudus asuvat rabajärve ümbritseb laugaste ja sookailudega kaetud maastik, mis pakub unikaalset looduskogemust. Rannajoonel asuvad Toolse linnuse varemed üllatavad aga kaunite vaadetega ja võimalusega reisida ajas tagasi.

Tihe kultuurikalender

Kui juba Virumaale suuna võtad, võiksid oma puhkuse planeerida ajaks, mil saad osaleda ka mõnel omanäolisel üritusel. Lääne-Virumaa ürituste kalender on sel suvel üsna tihe, mis tähendab, et endale sobiva sündmuse leiab tõenäoliselt igaüks.

Lääne-Virumaa suurimad sündmused sel suvel:

3.–7.07 Baltoscandal

19.07 Porkuni bluus

20.07 Funkfest

9.–11.08 Viru Folk

Lühikese autosõidu kaugusel

Eriliseks muudab Lääne-Virumaa see, et tegemist on kompaktse maakonnaga. Kui oled juba kord kohale jõudnud, on kõik vaid lühikese autosõidu kaugusel. Tegemist on küll mitmeks päevaks, kuid ühest kohast teise reisimisele ei pea kuigi kaua kulutama. Nii võid näiteks välja valida mõnusa spaa, kus ööbida – näiteks Aqva SPA, Wesenbergh SPA või Vihula SPA – ja veeta päevad maakonda avastades ning õhtud spaamõnusid nautides.

Aqva Spa

Muretsema ei pea ka söögikohtade pärast, sest restorane ja kohvikuid leiab samuti igale maitsele. Võsul ootab gurmaane näiteks Michelini tunnustusega Mere 38, Käsmus Kaspervik, Kundas jõe kaldale rajatud Blücheri kohvik ning Rakveres veel mitmed pere- ja lastesõbralikud toidukohad.

#virupärane puhkus ootab Lääne-Virumaal!

Elu Lääne-Virumaal on suurepärane, omapärane, kodupärane – ühesõnaga #virupärane! Kui otsid põnevust ja rahu, kultuuri ja loodust, siis Lääne-Virumaa on koht, kuhu suunduda. Tule ja koge, kuidas iga nurga taga peitub uus virupärane seiklus!

Jaga
Kommentaarid