Tallinnast saab Helsingisse sõita lausa kolme laevaettevõttega: Eckerö Line, Tallink ja Viking Line. Eckerö Line väljub neist hommikul kõige esimesena – kell 6 – ja jõuab Helsingisse kell 8.15. Kes nii vara aga ärgata ei taha, saab sõita Viking Line’i (esimene väljumine kell 7) ja Tallinkiga (esimene väljumine kell 7.30).

Viking Line’i kodusadam on Helsingis Katajanokka terminal, Tallink ja Eckerö Line peatuvad Lääneterminalis. Kes pikemat jalutuskäiku mööda mereäärt ette võtta ei soovi, siis mõlemast kohast sõidab Helsingi kesklinna mugavalt ka tramm.

1. SkyWheel Helsinki

40 meetri kõrgune vaateratas SkyWheel Helsinki asub Katajanokkal, Viking Line’i terminali läheduses. Gondlitest avaneb imeline vaade nii merele kui ka linnale. Gondleid on vaaterattal kokku 30 – neist ühes asub maailmas ainsana isegi saun – ning ühte gondlisse mahub kuni kuus inimest. Sõit vaaterattal kestab 12 minutit ehk 3–4 ringi. Sõit maksab täiskasvanule 15 ja lapsele 12 eurot. Õpilased ja pensionärid peavad tasuma 12,50 eurot.

SkyWheel Helsinki asub Viking Line’i terminali lähedal. Üks sõit kestab 12 minutit.

2. Helsingi olümpiastaadion

Olümpiastaadion on Soome suurim spordiareen, kus peale spordivõistluste toimuvad ka suured kontserdid (seal on esinenud nii Tina Turner, U2, Michael Jackson, Elton John kui ka paljud teised). Staadion ehitati 1930. aastatel, et seal saaks 1940. aastal suveolümpiamänge pidada. Teise maailmasõja pärast jäid olümpiamängud toona aga üldse ära. Uue võimaluse sai Helsingi – ja ka staadion – 1952. aastal. Nõukogude Liidu koondises võisteldes võitsid eestlased Helsingist viis medalit: kuldmedali Johannes Kotkas Kreeka-Rooma maadluse raskekaalus, hõbemedali Heino Kruus, Ilmar Kullam ja Joann Lõssov korvpallis ning pronksmedali Bruno Junk 10 km käimises.

Olümpiastaadioni 72 meetri kõrgune vaatetorn on samuti külastajatele avatud – tippu on 352 trepiastet, kuid vaateplatvormile saab mugavalt ka liftiga – ning lisaks asub areenil ka spordimuuseum.

Staadion asub Helsingi kesklinnast umbes kahe kilomeetri kaugusel aadressil Paavo Nurmen tie 1 ning on linnasüdamega mugavalt ühistranspordiga ühendatud. Staadion on esmaspäevast reedeni avatud kl 8–21, laupäeval kl 10–17 ja pühapäeval kl 12–17.

3. Muumitrollide esinduspood

Ühed populaarsemad soomlased on vast muumitrollid. Päris kesklinnas, Forumi kaubanduskeskuse kõrval asub Muumide esinduspood, kust leiab absoluutselt kõike muumitrollidega seotut, alustades Muumimamma võlujoogist ja lõpetades hatifnattide öölambiga. Pood on kohustuslik külastamine igale muumifännile, isegi midagi ostmata.

Pood asub aadressil Mannerheimintie 22-24 ja on esmaspäevast laupäevani avatud kl 10–19, pühapäeviti kl 12–16.

Ka õhtul Tallinnasse tagasi saab nii Eckerö Line’i, Tallinki või Viking Line’iga. Viking Line’i viimane väljumine on kell 20.30, Eckerö Line’il 21.40 ja Tallinkil lausa kell 22.30. Kaks tundi või veidi rohkem ja oledki Tallinnas tagasi!

Mis sel suvel Helsingis toimub?

1. 24. mail avatakse kesklinnas Senati väljak teist aastat kohvikutele ja restoranidele. Uudsel toiduväljakul saab nautida parimaid maitseid soome köögist. Mai lõpus näidatakse seal ka otseülekannet Michelini Põhjamaade galast, kus kuulutatakse välja tärni pälvinud restoranid. Vaata lisateavet SIIT.

2. Mitmes kohas kesklinnas avatakse selgi suvel Summer Streets ehk nn suvetänavad ehk vabaõhualad, kus saab ilusa ilmaga mõnusalt aega veeta. Selle eesmärk on tuua linnasüdamesse rohkem rohelust. Loe täpsemalt SIIT.

3. Nagu tavaliselt, saab Helsingis merele minna nn saunakruiisidele. Tegu on väikeste laevadega, kuhu on ehitatud saun. Peale leilivõtmist saab mugavalt jahedasse merre hüpata. Teenusepakkujaid on palju, näiteks Saunaship, My Fortune, EasyTravel. Hind algab paari-kolmesajast eurost tunnis ning ülempiiri peaaegu et polegi.

4. Peale selle toimub Helsingis palju festivale. Eestlastele on tuttavad juba Tuska ja Flow, aga sel aastal on suurem üritus tulemas jaanipäeval – neile, kes veedavad suvise pööripäeva linnas ega sõida selleks suvilasse grillima. Selle kohta saab rohkem lugeda SIIT.