Nelijärve puhkekeskuse põnev ajalugu

Aegviidus asuv Nelijärve on saanud kohanime sellest, et oosiaheliku harjalt avaneb vaade korraga neljale kaunile metsajärvele: Urbukse, Sisaliku, Ahvena ja Purgatsi järvele. Looduskauni koha avastas 1930. aastatel geograaf, kooliõpetaja ja maateadusõpikute kirjutaja, omaaegne kuulus Kõrvemaa uurija Jakob Kents. Ta tutvustas Nelijärvet tollasele Eesti Wabariigi presidendile Konstantin Pätsile, kelle korraldusel hakati siia rajama turistide kodu. 1938. aastal valminud maja sai Eesti eliidi seas kohe populaarseks puhkekohaks nii suvel kui ka talvel.

Aastast 1948 sai koht nimeks Aegviidu–Nelijärve turismibaas, mis töötas üleliidulises süsteemis ja siia toodi ka turismigruppe Kesk-Aasiast Siberini. Talvel olid baasi suusaradade aktiivsed kasutajad nii kohalikud kui ka harrastajad ning klassikalised suusarajad sõideti sisse suusatajate endi poolt. Pärast tundidepikkuseid suusasõite jäi laupäevaõhtutel jaksu ka turismibaasi saalis vana klaveri või akordioni saatel tantsu lüüa. Nii sündis siin 1960ndatel Gennadi Podelski kuulus laul „Vana klaver (suusabaasis on tantsupidu…)“.

Suve kõrghetked Nelijärvel

„Inimene, kes armastad loodust ja rahu, ära jäta Aegviidu turistide kodu külastamata!“ kirjutas üks külaline Nelijärvest 85 aastat tagasi. Tema sõnad kehtivad ka nüüd – Nelijärve puhkekeskusest leiad rahu ja vaikuse kaunis looduses, kuid samas saad ette võtta ka täpselt selliseid suveseiklusi, nagu sa armastad.

Nelijärve omapärane loodus ja järved sobivad hästi suviseks aja mahavõtuks ning vaikne metsakohin maandab argiseid pingeid. Madalseiklusrajal saad oma tasakaalu, osavuse ja jõu proovile panna olenemata vanusest. Purgatsi järvel sõida sõudepaadi või vesirattaga, kalasta või uju. Liivarannas on lastele veerõõmude nautimiseks liumägi ja ujumispiire ning ujuvsillad. Jalg- või tõukeratastega saab teha tuuri lähiümbruse mägede ja järvede vahel, Presidendi matkarajal või Piibe maantee äärsel kergliiklusteel Aegviidu või Jäneda poole.

Kogenud matkajuht viib huvilisi loodusmatkale Nelijärve ooside, järvede ja metsade vahele, imetletakse ka Siniallikaid ja ronitakse Nelijärve mäe otsa. Kes soovib veel aktiivsemat tegevust, saab osaleda SUP-laua joogas järve peal – näiteks ettevõtete suvepäevadel on see väga populaarne tegevus, sest inspireerib kogu meeskonda. Nelijärve pakub töökollektiividele ja muudele seltskondadele ka tervet rida põnevaid meeskonnamänge, alustades Eesti mängust kuni aardejahini välja – uuri lähemalt SIIT!

Puhkekeskuses saab ka minna off-road-safarile Mudakollidega, mängida discgolf’i, osaleda veesõidukite töötoas ja raftirallil. Polegi palju, mida Nelijärvel teha ei saa, nii et kindlasti leiab igaüks endale meelepärase tegevuse.

Majutus ja toitlustus

Nelijärvel on neli järve ja neli erinevat majutusvõimalust: romantiline Pääsu villa, terrassiga puhkemajad, järveäärne Järvemaja või mugavustega toad hostelis. Korraga saab majutada kuni 278 inimest 1–5-kohalistes tubades.

Nelijärve pubis saab kõhu täis igaüks, ole sa siis suvitaja kohapeal või jäägu Nelijärve lihtsalt sinu auto- või matkateele. Suveperioodil toitlustatakse korraga 500 ja rohkem inimest: osaliselt siseruumides pubis (80 istekohta), Pikniku saalis (200 istekohta) ja katusealusega välikohvikus (275 istumiskohta).

Tule vaikust nautima, aktiivselt puhkama, pulma või firmapeole

Nelijärve puhkekeskusesse võid tulla üksi, pere või seltskonnaga. Või pea siin hoopis oma pulmad!

Nelijärve puhkekeskus on Eesti suurima voodikohtade arvuga ürituste korraldamise koht. Lisaks majutusele tubades kuni 278 inimesele on siin suur telkimisala, toitlustamine, palju võimalusi aktiivseteks tegevusteks. Siseruumides on välja pakkuda koguni 11 saali ja koolitusruumi.

Territooriumil asub Purgatsi järv, kus saab ujuda ning paadi või vesirattaga sõita. Mõne sammu kaugusel Purgatsi järvest asuvad Järvemaja ja Rannamaja saunad, kus saab ihu ning hinge eest hoolt kanda. Omapärase võimaluse saunamõnude nautimiseks neljale inimesele leiab Torusaunast.

Õhtul on võimalik pidutseda vabas õhus, vihmasaju korral ka siseruumides ning ansambli saatel jalga keerutada.

Uuri lähemalt võimaluste kohta Nelijärve puhkekeskuses aeg maha võtta, aktiivselt puhata või üritus korraldada SIIT!

Jaga
Kommentaarid