Tele2 kõneteenuste valdkonnajuht Henry Murumaa sõnul juhtub üsna sageli, et nendega võtavad ühendust kliendid, kel on ees kas välismaale kolimine või pikemat aega palmi alt töötamine ning kes proovivad välja selgitada, milline Eesti sideoperaator garanteeriks välismaal parima levi ja hea kvaliteediga mobiilse interneti. Murumaa kinnitusel ei sõltu aga välismaal viibides kumbki otseselt Eesti teenusepakkujast, vaid hoopis sealsest partnerist. „Piltlikult öeldes määrab nii levi kui ka interneti kvaliteedi hoopis sideoperaator, kelle nimi piiri ületades telefoni ekraani ülaossa ilmub,“ kinnitab Murumaa.

Ta selgitab, et mobiilsed seadmed valivad välisriigis võrgu automaatselt, ent rolli mängib võrgusignaalide kättesaadavus ja tugevus. Näiteks, kui kolm erineva Eesti operaatoriga reisisõpra Hispaanias maanduvad, siis on suur tõenäosus, et kõigi nende telefonid ühenduvad Vodafone-i võrku. Seega võib öelda, et sideoperaatorit tuleks valida pigem enda eelistustega klappiva paketi ja soodsa hinna põhjal. Ent kuidas rändlusteenus välismaal täpsemalt töötab ja mida paketi valimisel silmas pidada?

Mobiilne internet – välismaal vajalik tugisammas

Mobiilse interneti teenus on tänapäeval kaugtöö tegijale reeglina vajalik, vältimaks olukordi, kus näiteks kohviku kehva WiFi ühenduse tõttu peab inimene veebikoosolekul mitu korda sisse-välja logima. „Lisaks sellele, et WiFi kvaliteet on enamasti ennustamatu, võib see olla võrdlemisi ebaturvaline juba isiklike sõnumite, veel enam aga tööalase teabe jagamiseks,“ avaldas Murumaa. Seetõttu tasub enne välismaal suundumist jälgida, et sinu praegune pakett ei oleks mõeldud vaid Eestis kasutamiseks. Kui selgub, et just nii parajasti on, tasub reisile minnes oma pakett välja vahetada või selle netimahtu suurendada.

Tänapäeva piiramatud mobiilipaketid sisaldavad erinevas koguses välismaist mobiilside mahtu, mis sõltub regioonist. „Näeme oma kasutusanalüütikast, et inimesed kasutavad aasta-aastalt aina enam internetti, seda just mobiilsetest seadmetest. Seetõttu on just regioonidepõhised paketid heaks lahenduseks suurima mahu ja hea hinna vahelise tasakaalu leidmiseks,“ kinnitas Murumaa. Näiteks on Tele2 valikus pakett, mis pakub piiramatut internetti rändluses terves Euroopa Liidus. Lisaks on loodud eraldi mobiilipaketid neile, kes külastavad sageli näiteks teisi Balti riike või hoopis Skandinaaviat.

Ka Mobiil-ID võib välismaal tasuline olla

Teatavasti on Euroopa Liidu piires mobiilse interneti kasutamine tehtud mugavaks: kehtib põhimõte „rändle nagu kodus“ ehk andmeside eest tasutakse kodumaiste tariifide alusel. Tele2 kõneteenuste valdkonnajuhi kinnitusel on näiteks enamike Tele2 pakettidega Euroopa Liidus reisides võimalik helistada ja internetti kasutada sama hinnaga nagu Eestis. Küll aga võib pakett olla kindla interneti kuumahuga, mida ületades jätkub mahupõhine hinnaarvestus.

Murumaa soovitab välismaale suundudes mõelda ka sellele, milliseid teenuseid igapäevaselt kasutatakse, sest sageli võivad enesest mõistetavad asjad ootamatuid lisakulusid põhjustada. Näiteks, kui kasutad tööalaselt sageli dokumentide allkirjastamiseks või sisselogimiseks Mobiil-ID võimalust, siis on hea teada, et eriti väljaspool Euroopa Liitu võib see olla tasuline. Kuna telefoni saadetud kinnituskood kasutab sõnumiteenust, võivad olenevalt paketist ja sihtriigist kaasneda lisakulud, täpsustas Murumaa.

Limiit kaitseb ootamatu arve eest

Lisaks selgitas Murumaa, et ehkki kodukontor näiteks Alpide mäestikus kõlab ahvatlevalt, tasub just piiriäärsetel aladel reisides või püsivalt elades eriti tähelepanelik olla. „Näiteks on mitmes Euroopa riigis oht, et telefon lülitub ise väljaspool Euroopa Liitu asuva riigi võrku. Kõige rohkem on taolisi juhtumeid Itaalias, Prantsusmaal ja Saksamaal reisides, kui satutakse Šveitsi piiri lähistele. Sarnane olukord võib tekkida ka Lõuna-Prantsusmaal, kuna Monaco ei kuulu Euroopa Liitu,“ kommenteeris Murumaa. Kuna mujal maailmas ehk väljaspool euroliitu maksavad näiteks Tele2 kliendid täpselt nii palju, kui nad internetti kasutavad, soovitab Murumaa olla lisatasude vältimiseks tähelepanelik.

Valdkonnajuhi kinnitusel on sellisel juhul kasulik eelmääratud limiit, mis on näiteks Tele2s kõigile mobiiliklientidele tasuta. Vaikimisi on klientidele seatud 60 euro suurune eelmääratud limiit, mis tähendab, et kui andmeside kasutamise limiit on saavutatud, katkeb mobiilse interneti ühendus ning edasine kasutamine on blokeeritud. See aitab vältida olukorda, kus järgmise kuu arvet vaadates avaneb ebameeldiv vaatepilt ootamatust suurema arve näol. Limiiti on aga võimalik igal kliendil ise muuta. Rändluses viibides võib limiit rakenduda teatud viivitusega, mis sõltub juba asukohariigist ja sealsest partner operaatorist.