See on nõudnud uusi õigusakte ja ohtralt bürokraatiat, kuid Kreeka on avanud üheksa kuud pärast Rhodose metsatulekahjusid taotlusvooru, mille kaudu saab küsida esimesi „tasuta“ puhkusereise, mis on mõeldud tuhandetele saarelt põgenema sunnitud turistidele.

Turismiametnikud nimetavad otsust maailmas esmakordseks, sest kuni 25 000 kannatanud puhkajat saavad alates sellest nädalast hüvitist küsida.

„Süsteem töötab nii, nagu peaminister lubas,“ ütles Kreeka turismiministeeriumi kantsler Myron Flouris Guardianile. „See on olnud väga keeruline ja mitte ainult seetõttu, et oleme esimene riik maailmas, kes seda teeb.“

Programmi raames saavad inimesed, kes ööbisid 2023. aasta juulis hotellides, mis tulekahjude tõttu evakueeriti, lunastada kuni 500 euro väärtuses e-kuponge, et katta nädalase majutuse kulud. Algatust rakendatakse kahes etapis: praegusest kuni 31. maini ja 1. oktoobrist kuni 15. novembrini.

Rhodose turismiametnike sõnul on juba praeguseks väga paljud abisaajad hüvitisnõude esitanud. „Kõik, kes viibisid tulekahjude piirkondades, on abikõlblikud,“ ütles Yannis Papavasiliou, kes juhib saare hotelliettevõtjate liitu. „Reisijad on abipaketi väga hästi vastu võtnud ja meile on öeldud, et sügisel on tung veelgi tugevam.“

Tasub teada, et hüvitis kehtib ainult hotellide, mitte Airbnb tüüpi eramajutustele. „Lõppkokkuvõttes täidab Kreeka oma lubadust hüvitada majutus kõigile neile, kes kliimamuutuse tõttu oma puhkuse kaotasid,“ lisas Papavasiliou.

Riigi paremtsentristlik valitsus, mida juhib Kyriakos Mitsotakis, teatas algatusest ITV saates „Good Morning Britain“ juba läinud aastal, kui tuhanded hätta jäänud puhkajad olid sunnitud metsatulekahjude tõttu oma reisi katkestama.

Rhodose metsatulekahjud

Rhodosel põlesid metsad möödunud aasta juulis. Saarelt evakueeriti üle 19 000 turisti. Tegu oli Kreeka ajaloo suurima evakuatsiooniga. Rhodose tuletõrjeameti esindaja ütles väljaandele The Mirror, et tulekahjud süüdati inimkätega.