Erinevate riikide reisieksperdid nendivad, et jäädes ootama viimase hetke pakkumisi Euroopa populaarseimatesse kuurortidesse, riskivad reisihuvilised pettumusega, kuna sellistesse eestlaste lemmiksihtkohtadesse nagu Türgi, Montenegro ja Kreeka saared, broneerivad juba mitu kuud aktiivselt reise kliendid Ühendkuningriigist, Poolast ja Saksamaalt.

Reisi aegsasti ette broneerides, on võimalik leida meelepärane suuremast lendude ja hotellide valikust. Viimase hetke reisipaketti ei pruugi sobival hetkel soodsamalt saada või pole lennukis enam vabu kohti.

Populaarseimate sihtkohtade edetabelis esinevad juba pikalt tuntud nimed

Juba mitmendat aastat eestlastele enim huvi pakkunud Türgi ja Kreeka on jätkuvalt ka selle suvehooaja lemmikud. „Türgi, Kreeka saared, samuti Montenegro ja Bulgaaria on meie kaasmaalaste poolt eriti palavalt armastatud. Meie partnerid välisriikides on täheldanud samu eelistusi: turistid kõikjalt Euroopast reisivad samadesse sihtkohtadesse. Loomulikult vähendab kiiresti kasvav nõudlus valikuvõimalusi ning võib tõsta hotellimajutuse ja muude teenuste hindu nende klientide jaoks, kes broneerivad oma puhkusereisi pigem hiljem kui varem,“ rääkis Ann Tiedemann, Eesti suurima reisikorraldaja Novatours müügiosakonna juhataja.

Euroopa Turismikomisjoni (European Travel Commission / ETC)* andmetel on populaarseimatesse sihtkohtadesse nagu Montenegro, Türgi ja Kreeka reisivate turistide arv pandeemiaeelse taseme juba ületanud.

Türgi populaarseimat kuurortpiirkonda Antalyat külastas eelmisel aastal 15,68 miljonit välisturisti, mis on kõigi aegade rekord. Kõige rohkem külastajaid saabus Antalyasse Saksamaalt ja Suurbritanniast. Ajaleht The Times koostas nimekirja 2024. aasta parimate hindadega puhkusepaikadest ja Türgi oli selles kolmandal kohal, seega sel aastal broneerivad britid oma suvepuhkusi Türgi kuurortidesse ilma aega viitmata. Välisallikate andmetel eelistavad ka sakslased üha sagedamini oma puhkuseid juba pikemalt ette broneerida.

Head uudised Türgi sõpradele

Tiedemann sõnul lennutab Novatours 2024. aasta suvehooajal, mis algab juba 30. märtsil, reisijaid päikselisse Türki uute lennupartneritega: „Pidades silmas klientide mugavust, teenindavad Antalya lende Turkish Airlines ja Heston Airlines. Klientide lemmiksihtkohtadesse väljub kuni kaheksa

lendu nädalas. Meil on ka mugavaid lennuaajad, mis lasevad reisijatel väärtuslike puhkusepäevade kõiki tunde maksimaalselt ära kasutada,“ selgitas Tiedemann.

Välisriikide reisieksperdid soovitavad reisijatele püüelda kvaliteetsema puhkuse järele

Deniz Yolac, reisifirma AKAY Travel Service (DMC) tegevjuht ja Novatoursi partner Türgis, kinnitas samuti, et kuurortpuhkuste nõudlus riigis kasvab kiiresti. „Türgi on jätkuvalt väga veetlev sihtkoht reisijaile kõikjalt maailmast, kuna siin pakume klientide ootustele vastava kvaliteediga puhkuseteenuseid suurepärase hinna eest. 2023. aastal märkasime turistide arvu kiiret kasvu ning ennustame selle trendi jätkumist ka aastal 2024 – eriti paistavad eelbroneeringute rohkuse poolest silma Saksamaa, Ühendkuningriik ja Poola. Hotellid täituvad kiiresti, seega head kvaliteedi-hinna suhet otsivad reisijad ei peaks puhkuse broneerimisega enam viivitama,“ nentis ta.

Yolaci sõnul võib tugev eelmüügitrend muuta reisituru dünaamikat ning tõsta viimase hetke pakkumiste hindu. Samuti võib see mõjutada saadaval oleva majutuse ja muude teenuste valikut. „Kasvanud nõudluse tõttu võivad viimase hetke ostjate valikuvõimalused jääda kesiseks nii hotellide, toa tüüpide kui ka lennuaegade puhul, isegi ekskursioonide ja mõnede muude meelelahutuste kättesaadavus võib olla vähenenud,“ selgitas Yolac.

Hoogne puhkuste broneerimine Montenegros

Sarnased tuuled puhuvad ka teises kiirelt populaarsust koguvas sihtkohas – Montenegros, mis on eriti hinnas Ühendkuningriigi, Saksamaa, Prantsusmaa, Tšehhi ja Poola turistide seas. Samas valivad ka eestlased ja kogu Balti regiooni reisijad üha sagedamini puhkuse sihtkohaks Montenegro. Kõrge nõudluse tõttu sel suunal suurendas Novaturas grupp Baltikumis mullu oma pakkumisi ligi 25 protsenti, võrreldes 2022. aastaga. Ettevõtte andmetel valis iga teine Montenegrosse suunduv tšarterreisija oma reisikorraldajaks just Novatoursi paketi.

Borislav Rabrenovič, reisiettevõtte Kompas Montenegro d.o.o (DMC) juht ja Novatoursi partner Montenegros, kinnitab, et varajaste broneeringute ja 2024. aasta suvepuhkuste nõudlus on kogu riigis suurem kui eales varem.

„Montenegro muutub iga aastaga reisijaile üha atraktiivsemaks ja praegu on selle kuldajastu. See väike riik paistab silma kultuuririkkuse ja kordumatu loodusega, mis tagavad unustamatu puhkuse. Viimastel aastatel on märgata, et lisaks riiki avastavatele uutele turistidele on ka palju reisijaid, kes juba tunnevad Montenegro võlusid ja külastavad seda uuesti – igatsetakse siinset rohelust, omapära ja taskukohast puhkust pakkuvaid kvaliteetseid hotelle, mille hulk, on piiratud. Seega, reegel on lihtne: reisijad, kes soovivad paindlikkust ja valikurohkust kujundamaks oma puhkust just isiklike vajaduste järgi: Broneerige Montenegro reis saabuvaks suvehooajaks nii pea kui võimalik, sest sakslased, britid ja muude riikide turistid juba teevad seda,“ lausus Rabrenovič.

Reisimisest ei saa loobuda ka keerulistes oludes

Novatoursi müügiosakonna juhataja tõi välja olulise nüansi - pandeemiakogemus ja igatsus uute kohtade külastamise järele on pannud inimesi kõikjal maailmas rohkem reisima ja see trend alles kogub hoogu.

„Eelmise suvehooaja kogemus näitas, et populaarseimatesse sihtkohtadesse nagu Türgi, Kreeka saared, Montenegro või Tuneesia viimase minuti reise ostnud kliendid said valida pakutavate hotellide hulgast ainult umbes 20 kuni 30 protsendi ulatuses, kuna ülejäänud olid hotelli ja lennukikohad olid broneeritud. Sarnast trendi märkasime ka 2022. aastal. Mida varem broneerida seda laiem valik lende, kuurorte, hotelle ja ka -tubasid on saadaval,“ lisas Tiedemann.

Turismiekspertide hinnangul ei kiirusta inimesed oma reisiplaane tühistama isegi keerulises majanduslikus olukorras, sest reisimine annab vabaduse nautida väljateenitud puhkust täiel rinnal, aitab näha koduseid asju uue nurga, avastada uusi kogemusi, eelkõige aga laadida oma akud täis uut energiat.

*Euroopa Turismikomisjon (European Travel Commission / ETC) on 1948. aastal loodud ainulaadne turismivaldkonnas tegutsev ühendus, mis esindab Euroopa riikide riiklikke turismiorganisatsioone. ETCsse kuulub 32 täisliiget ehk riiklikku turismiorganisatsiooni ja 15 turismiga seotud assotsieerunud liiget. Eesti on Euroopa Turismikomisjoni liige alates 1998. aastast