Kell 14.35 saabusid Helsingist 34 lennureisijat, keda Tarbatu rahvatantsijad lennujaama ootesaali saatsid. Meeleolu lõi akordionimuusika ja saksikvartett The Big Band Theory. Reisijad said kingituseks Tartu 2024 limonaadi ja šokolaadi. Kell 15 startis lend tagasi Helsingisse 29 reisijaga.

„Lennuliikluse olemasolu on Tartu ja kogu Lõuna-Eesti piirkonna arengu jaoks väga tähtis,” rääkis Tartu linnapea Urmas Klaas. „Praegune lennuplaan pakub häid võimalusi nii puhkuse- kui ka ärireisijatele ja sel aastal ootame siia ka kultuurihuvilisi Euroopa kultuuripealinna rikkalikku programmi nautima. Loodan, et Tartust lendamise võimalust hakatakse aktiivselt kasutama,“ ütles Klaas.

Finnairi turundusdirektori Arunas Skuja sõnul on lennuühenduse avamine märkimisväärne ajal, mil Tartu on Euroopa kultuuripealinn ning alles eelmine nädal tähistas Finnair esimest lendu, mis toimus täpselt sada aastat tagasi, 20. märtsil 1924, Helsingist Tallinna.

„Meil hea meel, et naaseme Tartusse ja pakume ka Tartu ja Lõuna-Eesti klientidele häid lennuühendusi meie ulatusliku võrgustikuga üle maailma,” ütles Skuja.

12 reisi nädalas

Tartu ja Helsingi lennujaama vahel toimub 12 reisi nädalas. Tartust hakavad lennud väljuma kell 6 hommikul ja kell 15 pärastlõunal. Helsingist väljuvad lennud Tartusse kell 13.50 ja 23.55. Lennu pikkus on 40–45 minutit ning kasutusel on 72-kohalised ATR-tüüpi lennukid.

Tartu lennujaama ja Tartu linna vahel hakkab liikuma ka bussiliin E1. Hilisöiste ja varahommikuste lendude korral sõidab buss marsruudil Annelinna keskus – kesklinn – lennujaam ning vastupidi. Päevastel väljumistel sõidab buss lennujaama ja kesklinna vahel. Lennujaama bussis kehtib üksikpilet hinnaga viis eurot. Piletit saab osta bussist tuvasti juurest pangakaardiga, millel on viipemakse võimekus või bussikaardile laetud raha eest. Teenust pakub ABuss OÜ. Sõiduplaan on leitav SIIT.

Tartu ja Helsingi lennujaama vahelistele regulaarlendudele avaliku teenindamise kohustust täitva lennuettevõtja leidmiseks korraldas Tartu linn avaliku pakkumismenetluse eelmisel aastal. Ainsa pakkumuse tegi lennuettevõte Finnair, kellega sõlmiti aasta lõpus avaliku teenindamise leping, mis kehtib 31. märtsist 2024 kuni 31. detsembrini 2027. Selle eest tasub Tartu linn lennuettevõtjale hüvitist kokku 3,2 miljonit eurot.