Kuigi paljud reisijad kasutavad kaugreisimiseks reisibüroode täisteenuseid, on Vähteri sõnul jätkuvalt palju ka neid, kes armastavad oma reise individuaalsete eelistuste järgi ise planeerida. „Aga ka kõige kogenumatel reisisellidel tuleb aeg- ajalt ette planeerimata seiklusi, kus reisikindlustuse olemasolu on hädavajalik,“ nentis Vähter.

Alles hiljuti tekkis ühel Salva kliendil mitme ümberistumistega reisil reisitõrke juhtum, mil kohe esimene lend ei väljunud halbade ilmaolude tõttu Tallinnast õigeaegselt ning tekitas seetõttu ahelreaktsiooni kõikide ülejäänud jätkulendude osas. Kuna reisiti kahekesi, tekitas uute lennupiletite ja majutuse ümberkorraldamine 6000 euro ulatuses lisakulu.

„Ilmastikuolud ei ole talvel heitlikud ainult meil. Ka Helsingis ja teistes Euroopa sõlmlennujaamades, mille kaudu saab laiale maailmale paremini ligi, tuleb libeduse, tiheda lumesaju, udu või tormituultega ette lendude hilinemisi või ärajäämisi. Nagu näiteks juhtus jaanuari keskpaigas Frankfurdis, kui tühistati korraga ja mitmeks päevaks enamus lende ning olukord sai meedias ristitud lausa snowmargeddoniks,“ lisas Vähter.

Tuntud blogi tandemi Marimell hiljutine reis Balile lõppes ka viperustega, kui perepuhkuselt naastes jäi üks lend hiljaks ning järgmisele ei jõutud õigeaegselt: lennufirma küll organiseeris uued lennupiletid, ent reisiseltskonnal tuli võtta Singapuris hotell, sõita seal taksoga ning osta esmatarbekaupu- puhtad riided ja hügieenitarbed.

„Kohe esimesel päeval kui reisilt tagasi olime, saatsin Salvale kahjuteate ja vajalikud dokumendid juhtumi kohta ning paari päevaga oli kahjukäsitlus positiivselt lõpetatud,“ jagas Marimell viimast reisiseiklust. „Pagasikindlustus kattis selle, et pidin Singapuris meile riided ja esmatarbekraami ostma ning reistõrkekindlustus kattis hotelli ja takso Singapuris.“

Eelmine aasta oli Marimellile reisiderohke ning kohvreid pakiti ja teele asuti lausa kümnel korral. Mitmed reisiideed sündisid ka spontaantselt ilma pikema planeerimiseta. „Siinjuures on suureks mugavuseks aastane reisikindlustus, et lisaks kohvri pakkimisele ei pea viimasel minutil enam kindlustuse peale mõtlema. Üks planeeritud reis jäi meil ka ära, sest saime terve perega toidumürgituse ning jälle oli kindlustusest suur abi,“ jagas kogemusi Marimell.

Marimelli soovitused murevabaks kaugreisimiseks:

• Ükskõik millisest kohast sa lennupakkumist vaatad, ost tee ametliku lennufirma lehelt – ära kausta vahendajaid, sest nad ei vastuta ja varjavad lisatasusid.

• Vali alati kõik sihtkohta viivad lennud ühele piletile ja varu ümberistumiseks piisavalt aega – kahe lennu vahel võiks olla vähemalt 4 tundi.

• Kauglendudel (8+h) vali öine lend, sest nii on ajavahega kohanemine kergem.

• Tee lennupiletitest alati kuvatõmmised juhuks, kui sul ei peaks mõnes välisriigis internetti olema ja äpp näiteks ei tööta.

• Tee alati reisikindlustus ning kui reisid aastas rohkem kui kaks korda, siis osta kohe aastane kindlustus. Nii ei pea muretsema, kui otsustad spontaanselt mõnest heast viimase hetke pakkumisest kinni haarata.

• Vaheta raha alati kohapeal. Jäta omale ainult niipalju, et saaksid esimese takso/transfeeri ja söögi osta. Ülejäänud vaheta kohapeal, sest kurss on sihtriigis tavaliselt soodsam.

• Kui lend hilineb, tee kõigest pilti – piletiga lennujaamas tabloo ees, mis näitab kellaaega ja hilinemist; kõikidest pardakaartidest, et oleks näha pardalemineku ajad; vahemaandumistel ja sihtkohta jõudes, et saaksid vajadusel tõestada hilinemist. Küsi alati hilinemise puhul lennufirmalt hüvitist!

Salva reisitõrkekindlustuse A ja O

• Reisitõrkekindlustus tee kohe kui reis on ostetud või esimene osamakse tasutud, sest reisi ärajäämise kaitse hakkab kehtima 4 päeva pärast lepingu sõlmimist. Kindlustuse varasem sõlmimine poliisi kallimaks ei tee, kuid tagab kindlustuskaitse ootamatuste vastu, mis võivad juhtuda ka enne reisi algust.

• Vali õige reisitõrke kindlustussumma, et oleks kaetud kogu reisi maksumus.

• Reisides perega, mõtle terve pere vajadustele. Näiteks kui jääd jätkulennust maha ja pead perega öö võõras riigis veetma, kui suur peaks olema rahahulk, mis katab ära ootamatud kulud? Selleks arvuta kokku esialgsed reisikulud ja siis mõtle, kui palju võiks maksma minna ootamatu reisi hilinemine või planeeritust varem koju naasmine?

• Mõtle, millised asjad on esmavajalikud kui kohver peaks reisil kaotsi minema või hilinema. Salva reisikindlustus hüvitab pagasi hilinemise korral esmatarbekaupade soetamiseks tehtud kulutused 60 eurot päevas maksimaalselt kolme päeva ulatuses. Kui aga valida kõrgendatud pagasi hüvitis, siis on selle summaks 100 või 150 eurot päevas.

• Perereisid on reeglina kallimad, seetõttu on reisitõrge eriti vajalik kui reisitakse terve perega. Näiteks kui haigestub üks pereliige, siis jääb reis ära tervel perel. Sellises olukorras hüvitab kindlustus reisitõrke alusel terve pere reisi maksumuse. Pereliikmeteks võivad olla lapsed, nende vanemad ja vanavanemad, ehk siis mitu põlvkonda.