2023. aastal sai USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) 131 teadet seksuaalkuriteo kohta kruiisilaeval – see tähendab 50% kasvu võrreldes 2022. aastaga, mil kruiisilaevadel teatati 87 seksuaalkuriteost.

2019. aastal (enne koroonapandeemia algust) teatati 101 seksuaalkuriteost ja 2018. aastal teatati 82 juhtumist.

USA kaubandusorganisatsiooni Cruise Lines International Association (CLIA) pressiesindaja Anne Madisoni sõnul on kruiisid, mis väljuvad USA-st või naasevad sinna, kohustatud kuritegudest teatama FBI-le. Olenemata sellest, kus laev sõidab või kus see on registreeritud, nõuab CLIA oma liikmetelt, et nad teataksid kruiisilaevadel toime pandud rasketest kuritegudest, ütles ta USA Today-le.

Madison lisas, et kruiisid vastutavad töötajate poolt reisijate vastu toime pandud rünnakute eest ja seetõttu suhtutakse säärastesse juhtumitesse äärmiselt tõsiselt.

„Kruiisilaevad on üks ohutumaid puhkusevõimalusi maailmas, kus raskete kuritegude määrad on kordades väiksemad kui maismaal. See on tingitud mitmetasandilisest turvalisusest ja kruiisilaeva olemusest,“ ütles Madison. „Kruiisilaevadel on kuritegeliku käitumise suhtes nulltolerants ning väited raskete kuritegude kohta on äärmiselt haruldased.“

Kuigi tegelikud numbrid ei ole veel kättesaadavad, hindab CLIA, et 2023. aastal sõitis kruiisilaevadega kokku 31,5 miljonit inimest.