„Me soovime konkureerida lennujaamadega Põhja-Euroopa regioonis seega peame me pakkuma inimestele midagi erilist. Uued arendused – uus reisijate terminal, Airport City linnak ja soov saada reisikeskuseks tegid meile selgeks, et tarvis on uuendada ka lennujaama brändi. Selle raames peame vaatama üle enda väärtused, mida me klientidele pakume ja kuidas me enda partneritega koostööd teeme, et luua lennujaamast üks regiooni paremate ühendustega äri- ja reisikeskus,“ ütles Riia lennujaama juhatuse esimees Laila Odiņa.

Uus terminal ja linnak

Uuenduste käigus ehitatakse lennujaamale uus terminal ja RIX Airport City linnak.

Uue terminali juures suunatakse põhiline tähelepanu sellele, et luua jätkusuutlik, modernne ja reisijate kogemust toetav hoone. Muuhulgas luuakse hoonesse check-in ala, turvaala ning piirikontrolliala, poed, kohvikud, pagasiala, uued juurdepääsuteed ja mitmekorruseline autoparkla. Samuti ühenduskoht Rail Baltica raudteejaamaga, mis ehitatakse praeguse lühiajalise parkla juurde. Terminali ehitus algab selle aasta teises pooles ja valmib 2028. aastal. Kogu ehitus võtab enda alla 45 000 m2 ala ja rahaliselt investeeritakse ehitusse hinnanguliselt 167 miljonit eurot.

Lennujaama linnakust RIX Airport City’st saab aga mitmetahuline linnak lennujaama kõrval, kuhu ehitatakse hotelle, kontoripindasid, poode, erinevaid transpordipeatusi ja muid toetavaid süsteeme lennujaamaga seotud inimestele ja lähikonna elanikele. Kokku võtab linnak enda alla 24 hektari suuruse ala lennujaama juures kuhu saab mugavalt tulla auto, rongi või lennukiga.

Uus bränd – Läti visiitkaart

Riia lennujaama uus bränd kannab nime RIX Riga Airport või RIX Rīgas lidosta läti keeles. Nimesse on kaasatud rahvusvaheliselt tuntud lennujaamakood RIX, mida tunnevad nii reisijad kui lennujaama eri koostööpartnerid. Lisaks organiseeritakse uue brändi raames erinevad alaorganisatsioonid ühtse portfoolio alla ja neile antakse ühtlane visuaalne identiteet ja nimed. Uue brändi hüüdlauseks on „Closer than expected“ ehk „Lähemal kui arvad“, mis viitab sellele, et lennujaam on lihtsasti ligipääsetav ja lähedal olulistele reisisihtkohtadele.

Lennujaam on Läti visiitkaart, see loob riigi kuvandit, seega on uue brändi visuaalne keel inspireeritud Läti kultuurist – selles sisalduvad rohelised, sinised ja beežid toonid sümboliseerivad loodust ja graafilised elemendid on inspireeritud Läti etnograafiast ja arhitektuurist.

Riia lennujaama uue brändistrateegia ja visuaalse identiteedi töötas välja disainibüroo Asketic, kes valiti töö teostajaks avaliku hanke tulemusel. Lisaks panustas projekti reklaamiagentuur WKND ja samuti aitasid tööle kaasa paljud lennujaama partnerid ja töötajad.

Brändistrateegia loomine läks maksma 27 200 eurot. Visuaalse identiteedi põhielementide, põhibrändi (RIX Riga Airport) ning alabrändide loomine (RIX Airport City, RIX Ground Handling, RIX Academy) – 25 650 eurot. Brändi laiema visuaalse identiteedi arendamine maksis 39 757 eurot, mis hõlmas endas vajalike graafikate, riietuse ja transpordivisuaalide, veebilehe disaini, infosiltide disaini, videode ja digitaalsete reklaambännerite loomist. Lisaks valmistati rakendamise ja kommunikatsiooniplaan ning muud materjalid. Kokku läks uue brändi arendamine maksma 92 607 eurot (ilma käibemaksuta).

Uus bränd tuuakse kasutusele tasapisi kuni aastani 2028, et kasutata raha võimalikult otstarbekalt ja säästlikult. Sel aastal tuuakse uus visuaalne identiteet inimesteni osaliselt, näiteks digitaalsetel materjalide, suveniiridel, siltidel ja terminali infomaterjalidele.