Kui otsida Instagramist Zante või Zakynthos, siis peaaegu pooled selle Kreeka saare piltidest kujutavad liivast lahte, kus on vana laeva vrakk. Navagio rand ja selle 43-aastane laevavrakk on üks saare enim külastatud ja pildistatud vaatamisväärsusi, millele reisifirmad pakuvad spetsiaalseid ekskursioone.

Hiljutised postitused Instagramis näitavad aga, et laev on viimase kümne aasta jooksul lagunenud. Nüüd on aga laeva seisund sattunud ametiasutuste tähelepanu alla hirmu tõttu, et see võidakse täielikult ära uhtuda, koos sellega ka suur osa saare turismituludest.

Navagio rand, mida kutsutakse sageli laevavrakkide rannaks või salakaubavedude rannaks, on kuulus 1980. aastal madalikule jooksnud MV Panagiotis’e vraki tõttu. Väidetavalt oli laeval salakaup ning meeskond jättis selle suure tormi ajal maha, et põgeneda neid jälitavate mereväelaste eest.

Laht, mida ümbritsevad liiv ja lubjakivist kaljud, on üks saare enimkülastatavaid ja pildistatud kohti. 2018. aastal oli rand lühiajaliselt suletud ning ujumine oli keelatud pärast seda, kui osa kaljust kokku varises.

Ikoonilist laevavrakk laguneb

Võrdluspildid näitavad, kuidas vrakk on aastaid lagunenud.

Elanikud ja turismiettevõtjad on kutsunud ametivõime üles viivitamatult sekkuma laeva kaitsmiseks, viidates selle tähtsusele saare sissetulekute seisukohalt. Mõned on isegi vabatahtlikult pakkunud, et haldavad ja maksavad ise laevavraki parandamise eest.

Zakynthose linnapea Giorgos Stasinopoulos ja parlamendiliige Dionysis Aktypis kutsuvad nüüd Kreeka turismiministeeriumi ning majandus- ja rahandusministeeriumi üles võtma meetmeid, et kaitsta kõnealust paika. Zakynthose omavalitsus soovib võtta üle laevavraki haldamise ja kahjustuste taastamise.

See hõlmab kontrolli hoolduse, turvalisuse ja avalike juurdepääsuvööndite ja vaatamispunktide piiritlemise üle. Linnapea on teinud ka ettepaneku paigaldada kontrollitud sissepääsusüsteem koos elektroonilise makseviisiga.