Venemaa riikliku uudisteagentuuri Tass avaldatud ja sel nädalal Venemaa reisibüroo reklaamitud reis rõhutab Moskva ja Pyongyangi koostööd. Reisibüroo Vostok Intur koduleheküljel on kirjas, et neljapäevane reis algab 9. veebruaril.

Täpsustamata arv turiste lendab Venemaa Kaug-Ida Primorje piirkonnast kõigepealt Põhja-Korea pealinna Pyongyangi, kus nad külastavad mälestusmärke. Seejärel sõidavad nad edasi Põhja-Korea idarannikul asuvasse Masik Passi, kus asub riigi moodsaim suusakuurort, vahendas Tass.

„Masik Passis leiate end tõelisest talispordiarmastajate paradiisist!“ on kirjas reisibüroo reklaamis. „Siit leiate erineva raskusastmega nõlvu, mis meelitavad nii kogenud kui algajaid suusatajaid.“ Tassi teatel korraldati reis Primorje piirkonna kuberneri Oleg Kožemjako ja Põhja-Korea võimude vahel sõlmitud kokkuleppe alusel. Tassi ja reisibüroo andmetel maksab reis 750 dollarit inimese kohta.

Kožemjako sõitis detsembris Pyongyangi, et arutada majandussidemete edendamist pärast Kimi ja Putini tippkohtumist. Enne reisi ütles ta Venemaa meediale, et kavatseb arutada turismi-, põllumajandus- ja kaubanduskoostööd.

Riik ootab hiinlasi

Põhja-Korea on leevendamas koroonapandeemia ajal seatud piiranguid, et elavdada oma majandust, mida on laastanud muu hulgas USA juhitud püsivad sanktsioonid. Augustis teatas Lõuna-Korea luureteenistus, et Põhja-Korea majandus kahanes aastatel 2020–2022 igal aastal ja SKP oli eelmisel aastal 12% väiksem kui 2016. aastal.

Hiina reiside taasalustamine on tõenäoliselt palju suurem tuluallikas, kuna hiinlased moodustasid enne pandeemiat umbes 90% kõigist Põhja-Koreasse saabunud rahvusvahelistest turistidest. 2019. aastal külastas Põhja-Koread rekordarv välisturiste, umbes 300 000, millest Põhja-Korea teenis ekspertide sõnul 90–150 miljonit dollarit.

„Venemaalt pärit külastajad ei ole tõenäoliselt Põhja-Koreale rahaliselt nii tulusad kui arvukamate külastajate tagasitulek Hiinast,“ ütles Ewha Ülikooli professor Leif-Eric Easley.