Hispaaniast pärit naine saadeti Suurbritanniast välja pärast Málagas veedetud jõulupuhkuselt naasmist, kuigi ta esitas vajalikud dokumendid, mis näitasid, et tal on õigus riigis elada ja töötada.

34-aastane Maria peeti 25. detsembri öösel Lutoni lennujaamas kinni ja ta pidi seejärel päev hiljem, 2. jõulupühal tagasi Hispaaniasse lendama.

Dokumendid polnud siiski täiesti korras

Väidetavalt ütlesid piirivalveametnikud talle, et ta „raiskab aega“, kui ta arvab, et dokumendid, mis tõendavad tema õigust Suurbritannias viibida, lubavad tal riiki siseneda.

„Ma läksin koju, sest mu õde sai lapse. [...] Ja neli päeva hiljem viidi mind Lutoni lennujaamas kinnipidamisruumi, nad võtsid mu asjad ja telefoni ning käskisid mul seal oodata,“ tsiteeris The Guardian Maria sõnu. „Mind jäeti sinna kogu ööks ja siis pandi mind lennukisse.“

Maria abikaasa lendas Hispaaniasse, et oma naist aidata. Mariale öeldi, et ta ei tohi vähemalt kuu aega üritada uuesti Suurbritanniasse siseneda.

„Ma pidin tagasi tööle minema, kuid nüüd on mu elu pausil. Kõik mu asjad on Suurbritannias: mu koer, mu auto. Ma tegin veterinaarõe praktikat, see amet on minu unistus. Kui ma püüan tagasi minna, on see veelgi hullem,“ ütles ta.

Juhtunud on toonud esile mõned probleemid, millega seisavad silmitsi Euroopa Liidu (EL) kodanikud, kelle taotlusi pärast Brexitit Suurbritanniasse jääda pole riik veel lõpuni menetlenud.

Takistuseks sai bürokraatia

Hispaanlanna taotles 2023. aastaks elamisluba, mis lubab EL-i kodanikel elada ja töötada Suurbritannias pärast riigi Euroopa Liidust lahkumist. Juunis lükati tema taotlus siiski tagasi, põhjendusega, et ta ei esitanud loa saamiseks piisavalt tõendeid. Pärast seda on ta taotlenud otsuse läbivaatamist ja saanud siseministeeriumilt tõendi taotluse õigsuse kohta.

Seal on kirjas: „Te võite töötada Suurbritannias, kuni saate otsuse elamisloa kohta.“ Maria elas Suurbritannias aastatel 2014–2018 ja naasis sinna hiljuti pärast Lõuna-Aafrikas viibimist. Koroonapandeemia takistas naisel ja tema abikaasal varem Suurbritanniasse naasta.

Kehtivate eeskirjade kohaselt peab Maria näitama, et ta ei viibinud riigist liiga kaua eemal. Piirivalveamet keeldus naist riiki lubamast, sest tema elamisloa taotlus polnud heaks kiidetud, teatas The Guardian.

Maria eitab seda. Siseministeeriumi tõend annab talle õiguse töötada Suurbritannias, kuni tema juhtum on veel läbivaatamisel. Ta otsib praegu õigusabi ja ütleb, et on valmis oma juhtumit riigi siseministeeriumi ees kaitsma.