See tõus ei ole kusagil ilmsem kui populaarsetes turismipiirkondades üle maailma, millest paljud on viimase aasta jooksul näinud rekordilist külastajate arvu, kirjutab CNN.

Selline kasv võib olla kohaliku majanduse ja majutusettevõtete kasuks, kuid sellega kaasnevad ka märkimisväärsed negatiivsed küljed: suurenenud müra, saaste, liiklus ja koormus avalikele ressurssidele, kohalike elanike elukvaliteedi langus ja nii edasi.

Pole üllatav, et paljud turismimagnetid üle kogu maailma, sealhulgas mitmed Euroopa keskused, on loonud algatusi ja piiranguid, mille eesmärk on võidelda ületurismi probleemidega. Kehtestatud on uued või kõrgemad turismimaksud. Lisaks kampaaniad, mille eesmärk on takistada probleemsete külastajate tulekut.

Positiivne on see, et üha enam reisijaid paistab olema teadlik ületurismi ohtudest ja sellest, kuidas nad saavad aidata probleemi leevendada. 2022. aasta uuringus, mille korraldas reisikorralduse veebisait Booking.com, ütles 64% vastanutest, et nad oleksid valmis hoiduma hõivatud turismiobjektidest. 31% ütlesid, et nad oleksid isegi valmis valima oma eelistatud sihtkohale alternatiivi, et vältida masse.

Amsterdam

Jaanuar, veebruar ja märts on Amsterdami kõige vähem külastatud kuud, kuid reisijad peaksid olema valmis ka külmaks ja vihmaseks ilmaks.

Reisijad, kes soovivad kogeda Hollandi kultuuri, kuid mitte Amsterdami rahvamasse, saavad valida paljude väärt alternatiivide vahel, mis on lihtsa rongisõidu kaugusel.

Haag, Utrecht ja Rotterdam on kõik kindlad valikud linnakeskse puhkuse jaoks, samas kui mitmed omapärased linnad pakuvad lõdvemat avastamist ja selgelt Hollandi võlu. Umbes tund aega Amsterdamist edelas asuv Delft, mida tänu oma kanalite võrgustikule ja Hollandi arhitektuurile mõnikord kirjeldatakse kui Mini-Amsterdami, tõmbab küll oma osa turiste, kuid jääb värskendavalt vabaks häirivatest rahvamassidest.

Ateena

Et vältida Ateena kõige populaarseimaid kuid, külastage linna väljaspool juuli- ja augustikuud. Näiteks aprill ja mai on enne suviste rahvamasside saabumist suurepärane aeg linna avastamiseks.

Kõik, kellel on soov külastada Akropolist, võiksid broneerida aja pärastlõunaks või varaseks õhtuks. Suurem osa rahvamassist, sealhulgas kruiisilaevade reisijad, tulevad hommikul.

Kui plaanite saarekülastust lisaks Ateenale, peaksite arvestama, et jaanuarist märtsini on praamiteenused piiratud ning restoranid ja majutusasutused suletud.

Bali

Vihmahooaeg kestab Balil tavaliselt oktoobrist aprillini, see tähendab ka vähem turiste. Muidugi välja arvatud detsembris ja jaanuaris, eriti aastavahetuse ajal, mil rannapeod kogu saare kuurortides meelitavad ligi tuhandeid pidulisi. Juulis ja augustis on kõige rohkem rahvusvahelisi külastajaid ja Indoneesia koolivaheaeg, seega on parim vältida just neid kuid.

Barcelona

Nagu paljud teisedki Euroopa keskused, on ka Barcelona suvel (eriti juulis ja augustis), väga rahvarohke. Vaiksemad perioodid jäävad üldiselt kevadesse ja sügisesse, kui arvata välja lihavõttepühade nädal, mil rahvamassid ja hinnad on mõnevõrra kõrgemad.