Barcelona linnavalitsus kirjeldas kinnisvaraomanikke kui korduvrikkujaid. Carrer Ample 24 asuva hoone omanikud on perekond, kellel on ühisomand. Nad andsid rendile hoones 14 korterit, mida üüriti turistidele Booking.com ja Airbnb kaudu. Luba neil selleks aga polnud.

Omanikud üürisid ebaseaduslikult välja pea kõik majas asuvad korterid, välja arvatud ühe, kus elas endine üürnik, kes aitas hallata majutusasutusse sisse- ja väljaregistreerivaid külalisi.

Kohaliku volikogu liige Albert Batlle loodab, et trahv on hoiatuseks kõigile, kellel on kiusatus midagi sarnast teha. Ta lisas, et korterite ebaseaduslik üürimine kahjustas piirkonna ülejäänud elanikke. „Linnavalitsus on järeleandmatu, et tagada, et seda enam ei juhtuks.“

Volikogu sõnul renditi kinnisvara aastaid ilma loata turistidele kui tavalist üürikorterit. Alates 2018. aastast on munitsipaalinspektorid nõudnud Airbnb ja Booking.com-i kuulutuste deaktiveerimist. Nad avastasid, et õigusrikkujad tegid saitidele kasutajaid erinevate nimede, fotode ja võõrustajatega, et vältida tabamist.

Omanikud väitsid, et nad ei tea, mida nende üürnikud teevad ja et nad üürivad oma kortereid turistidele edasi. Möödunud aasta aprillis leiti pärast munitsipaalinspektorite, kohaliku politsei ja vanalinna linnaosaameti ühist kontrolli, et 15 olemasolevast eluruumist elasid 14-s turistid.

Barcelona linnavalitsuse sõnul on ebaseaduslik turistidele korterite üürimine viimase kaheksa aasta jooksul oluliselt vähenenud.