Riia võttis turismimaksu kehtestamise otsuse vastu 2019. aastal. See pidi jõustuma 2021. aastast, kuid koroonapandeemia tõttu lükati plaan edasi. Nii hakati maksu koguma alles selle aasta 1. jaanuarist.

Turistid peavad tasuma ühe euro iga Riias veedetud öö eest, kuid mitte rohkem kui 10 eurot kogu reisi kohta. Novembrist aasta lõpuni tuleb maksta 89 senti öö eest, kuid mitte rohkem kui 8,90 eurot. Turismimaks lisatakse ööbimise arvele ning majutusasutused peavad selle kohalikule omavalitsusele üle kandma kord kvartalis.

Riia turismiameti direktori asetäitja Ieva Lasmane sõnas: „On näha, et külalised ööbivad siin keskmiselt kaks ööd, vahel ka rohkem. Kaks-kolm eurot ei ole liiga palju.“

Erialaliit tervitab

Tänavune eesmärk oli koguda 800 000 eurot, kuid koguti tunduvalt rohkem – 1,3 miljonit eurot. Raha on juba investeeritud erinevatesse turismiarendusprogrammidesse.

Läti hotellide ja restoranide liit on turismimaksu suhtunud positiivselt, kuna pealinna turismisektor on aastaid olnud alarahastatud. Liidu president Andris Kaktiņš märkis: „Turismi tuleb investeerida. Läti panustab riiklikul tasandil väga vähe. Turunduseelarve on meil umbes kolm miljonit. Leedus on see 6,5 miljonit, Eestis 8,5 miljonit. Kui me investeeringuid ei suurenda, siis jäämegi sinna, kus oleme.“

Uuel aastal plaanib Riia veel rohkem turismimaksu koguda, et turismisektori investeeringuid suurendada.