Ida-Viru turismiklastri eestvedamisel toimub juba seitsmendat korda turismisektori tootearenduslik kampaania, mille käigus saavad ettevõtted-organisatsioonid võimaluse välja arendada seiklusi, mida kutsutakse testima erinevate valdkondade eksperdid.

Septembri esimesel nädalal käis Ida-Virumaal seiklemas konkursi „Parim uus seiklus“ žürii koosseisus Ave Pill (EAS-i ja KredExi ühisasutus), Rein Sikk (Maaleht), Sirle Sommer-Kalda (Põhjarannik), Hele Lahtvee (GoTravel), Mikko Virta (Ida-Viru turismiklastri Soome turu turundusjuht) ja Tristan ning Jeteri (lasteseikluste testijad) eesmärgiga leida 11 uue seikluse seast parim uus seiklus, mida kindlasti 2024. aasta jooksul Ida-Virumaale tulles kogema peaks. Žürii hindas seikluse testimise käigus nende uuenduslikkust, seikluslikkust, aga ka teenindusvalmidust, ligipääsetavust, hinna-kvaliteedi suhet ning aktraktiivsust sihtgrupile. Parima seikluse tiitli võitis kõrgeimate hinnetega näitus „Vana-Narva uus elu“.

2023. aasta aprillis lõppesid ulatuslikud renoveerimistööd 350 aastat tagasi ehitatud Narva linna ühes väärikamas hoones, kuhu kolisid sisse linnavolikogu ja -valitsus. Esindushoones leidis oma koha ka turismiinfopunkt, kus avati Eesti esimene omalaadne virtuaalreaalne ekspositsioon, mis taaselustas Vana-Narva virtuaalreaalsusprillide ja puutetundlike ekraanide abil, nagu see nägi välja enne teist maailmasõda ja Narva pommitamisi. Virtuaalreaalsusprillide abil saavad külastajad „kõndida“ mööda Vana-Narva tänavaid, nautides ajaloolist õhustikku ning nähes Narvat oma hiilgeajal.

Virtuaalne ekskursioon algab 17. sajandi teisel poolel rajatud Raekoja platsilt, pakkudes võimalust osa saada viiest loost: linna ajalugu, raekoda, Raekoja plats, börsihoone, Graf Zeppelini lendamine Narva kohal ning virtuaalne autosõit. Vana-Narva oli oma mõõtmetelt võrreldav Tallinna vanalinnaga ning seda nimetati Põhjamaade barokkpärliks ja üheks maailma kaunimaks linnaks.

„VR-prillidega kogetav Vana-Narva uus elu on täiesti uus maailm, millest veel kõik ei ole osa saanud. Muljetavaldav on teenuse paindlikkus, sobides nii gruppidele kui ka üksikturistile, aga lisaks veel fakt, et antud teenus on sobilik ka välisturistile, sest elamust saab kogeda lisaks eesti keelele ka soome, inglise ja vene keeles,“ meenutas žüriiliikmete muljeid Ida-Viru turismiklastri turundusjuht Hanna Villberg. „Meil on hea meel, et meie piirkond on jälle mitmete vägevate seikluste võrra rikkam ning „Vana-Narva uus elu“ aitab kindlasti linna ajalugu värvikalt edasi anda.“

Jutud Narva vanalinna taastamisest on kestnud juba pikemat aega. Vähesed teavad, et Vana-Narva oli oma mõõtmetelt võrreldav Tallinna vanalinnaga ning seda nimetati Põhjamaade barokkpärliks ja üheks maailma kaunimaks linnaks. Kahjuks kuni viimase ajani oli vana Narva säilinud vaid vanadel fotodel ja mõne eaka linnakodaniku mälestustes. Praegu aga võib igaüks sõna otseses mõttes sattuda vanalinna tänavatele ja oma silmaga näha, milline see päriselt oli. See on tõeline ajarännak, mis on nüüd kõigile kättesaadav.

Vana-Narva uus elu

Kui pärast virtuaalreaalsuse seiklust tunned, et tahad sukelduda tõelisse reaalsusesse, võib jätkata jalutuskäiku Narva ajaloolises keskuses Raekoja ekskursioonil või külastada linnas tänaseni säilinud kohti, millega saab tutvuda, lahendades tahvelarvutil olevaid mõistatusi.

Virtuaalsest seiklusest on võimalik osa saada iga päev kell 12.00 ja 16.00. Seikluse kogemiseks võiks võtta aega umbes 40 minutit (kestus 40 minutit + ettevalmistus). VR-tuure on võimalik kogeda eesti, vene, inglise ja soome keeles.

Parema külastuskogemuse loomiseks soovitatakse seiklusele ette registreerida telefonil 5866 9080 või e-posti teel vr@narva.ee.

Tutvu seiklusega

Jaga
Kommentaarid