Programm koondab teedrajavaid linnu, kus teadvustatakse, et oluline on arendada sihtkohti, kus nii kogukonnad kui külastajad tunneksid end hästi ning keskkond oleks hoitud.

„Meil on hea meel, et otsustasime 2021. aastal GDS-indeksi programmiga liituda, sest see annab meile suurepärase võimaluse oma jätkusuutlikkuse teekonda analüüsida,“ märkis Tallinna abilinnapea Joosep Vimm. „Näeme, mida saaksime veelgi paremini teha ja kuidas arendada oma linna viisil, et see oleks mõnus elukoht tallinlastele ja suurepärane sihtkoht meie külalistele, nii siia saabuvatele turistidele kui ka tööreisidel viibijatele. Oleme sellel aastal ääretult uhked Tallinna teenusepakkujate üle. Üha suurem osa neist teeb tööd selle nimel, et tegevus oleks jätkusuutlik. Täna on Tallinnas rahvusvahelise rohemärgisega tunnustatud 17 hotelli, 23 toiduelamuse pakkujat, seitse üritus-/elamuskohta, kolm reisi- ja elamusettevõtet,“ lisas Vimm.

Tallinn on iga aastaga tulemust parandanud

GDS-indeks analüüsib 70 indikaatorit kestlikkuse neljas võtmevaldkonnas, keskendudes keskkonna- ja sotsiaalküsimustele ning turismivaldkonna teenusepakkujate ja sihtkoha turismiorganisatsiooni tegevusele. Sealhulgas antakse hinnang näiteks linnakeskkonnale, jäätmemajandusele, transpordile, korruptsioonile, tervishoiule, ligipääsetavusele, külalislahkuse sektorile, sihtkoha turismivaldkonna juhtimise strateegiatele, turundusele.

Tallinn on programmis osalenud kolm aastat ja iga aastaga oma tulemust parandanud, seda kõikides kategooriates. Eriti suur arenguhüpe tehti sellel aastal teenusepakkujate tööd hindavas kategoorias, kus punktiskoor kasvas 2022. aastaga võrreldes poole võrra. Sihtkoha haldamise tegevusi hindavas kategoorias tõusis tulemus neljandiku võrra. Kõigi kategooriate keskmine tulemus oli 2023. aastal 63,8 punkti (2022. aastal vastavalt 56,6 punkti ja 2021. aastal 49,5 punkti).

Tallinn on ees Põhja-Ameerikast ja Euroopast

GDS-indeks sai inspiratsiooni edumeelsete Skandinaavia linnade algatusest ja regioon juhib edetabelit siiani, saavutades punktiskoore, mis on kõige lähemal maksimaalsele sajale punktile. Liider on Göteborg 94,64 punktiga, järgnevad Oslo 92,46 punktiga ja Kopenhaagen 91,73 punktiga.

„Oleme turismiteenuse pakkujatele toeks nõustamisega ja parimate rahvusvaheliste praktikate vahendamisega. Näiteks kutsusime koos hotellide ja restoranide liiduga siia kogemusi jagama kestliku toidukultuuri eksperdid tunnustatud MAD Academyst ja korraldasime koos EAS-iga süsinikuneutraalse Green Destinations konverentsi. Samuti anname endast parima, et Tallinna linna ja turismivaldkonna kestlikke edusamme üha paremini mõõta ja kommunikeerida,“ tõdes Tallinna strateegiakeskuse turismiosakonna juhataja Evelin Tsirk.

Kuigi Skandinaavia linnade inspireeriva tulemuseni (82,2) on veel üksjagu minna, saab Tallinn 63,8 punktiga olla uhke selle üle, et võrdluses teiste piirkondade keskmisega ollakse ees nii Põhja-Ameerikast (42,0), Ida-Euroopast (49,0) kui ka Lääne-Euroopast (63,0). Kinninabimiskauguses on programmis osalevad Aasia ja Vaikse Ookeani piirkonna linnad (71,0).