Sel nädalal avaldatud 2023. aasta tulemustes domineerisid Euroopa sihtkohad. Prantsusmaa pealinn Pariis oli nimekirja esikohal.

Järgnesid vaid kolm Euroopa välist linna: Dubai Araabia Ühendemiraatides (2. koht) ja Tokyo Jaapanis (4. koht), mis on esmakordselt esikümnes. New York sai 8. koha.

Euroopa linnadest mahtusid esikümnesse mahtusid Madrid, Amsterdam, Berliin, Rooma, Barcelona ja London.

Linnad reastatakse 55 näitaja alusel kuues põhikategoorias, et saada üldine atraktiivsuse hinne.

Kategooriate hulka kuuluvad majandus- ja äritegevus, turismitegevus, turismiinfrastruktuur, turismipoliitika ja atraktiivsus, tervishoid ja ohutus ning jätkusuutlikkus.

Punkte antakse näiteks turisminõudluse, ligipääsetavuse, aruka tehnoloogia kasutamise ja looduskaitseprojektide eest.

Millised linnad jõudsid 20 parima hulka?

Euroopa linnad domineerivad jätkuvalt 20 parima linna hulgas: München on 12. kohal, järgneb Milano. Dublin on 15. kohal, Viin18. kohal ja Lissabon 20. kohal.

Aruande kohaselt on Euroopa edu taga kiire linnastumine ja tehnoloogia laialdane kasutuselevõtt. Kaugtöö, kiire internet, paindlik broneerimine ja mugav töökeskkond muutusid 2023. aastal oluliseks teguriks.

Jätkusuutlik turism - sealhulgas head ühistranspordivõrgud ja meetmed ületurismi vastu võitlemiseks - olid sel aastal samuti tähtsal kohal.

Leedu linn Vilnius (92. koht) jõudis esmakordselt 100 parima hulka tänu oma paranenud turismitulemustele. Ühtegi Eesti linna tulemustes ei mainitud.

Ülemaailmse turu-uuringute ettevõtte Euromonitor International koostatud Top 100 City Destinations Index võrdleb turismi, jätkusuutlikkust ja majandustulemusi suurlinnades üle maailma.