Machu Picchu on hästi säilinud inkade kindlustatud asula Peruus, mis arvatavasti ehitati valitseja Pachacuteci juhtimisel 15. sajandil.

Praegu sai ühes päevas kuulsat vaatamisväärsust külastada vadi 3800 turisti. Jaanuarist suureneb see arv 4500 turistini ja riik on öelnud, et ei välista numbri suurenemist ka 5600 inimeseni päevas.

Riigi ametnikud rõhutasid, et ajaloolise pühapaiga säilitamine jääb prioriteediks. Peruu turismitööstus püüab pärast koroonapandeemiat taas jalgele saada ja just seetõttu riik selle otsuse vastu võttis.

Hinnangute kohaselt külastab Lõuna-Ameerika riiki selle aasta lõpuks vaid 2,2 miljonit inimest, mis on enam kui 50% vähem kui enne pandeemiat. Machu Picchu on UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv mälestis, mis asub kõrgel Andide mägedes.

Salapärane inkade tsitadell, mis ehitati 1400. aastatel, koosneb kolmest põhistruktuurist: Intihuatana, Päikesetempel ja Kolme akna ruum. Juba enne kõige hiljutisemat külastajate arvu suurendamist tunti muret selle üle, et suur külastatavus võib kahjustada vaatamisväärsuse iidset kivimüüri.

Varem sel aastal suleti Machu Picchu Peruus aset leidvate protestide tõttu, mille tagajärjel hukkus kümneid inimesi. Meeleavaldused algasid pärast president Pedro Castillo tagandamist eelmise aasta detsembris, kui ta üritas seadusandlikku kogu laiali saata, vältimaks umbusaldushääletust, vahendas Reuters.