Pärast varasemaid hävituskampaaniaid on saanud Lõuna-Korea lutikatest praktiliselt vabaks. Alates 2014. aastast on Korea haiguste kontrolli ja ennetamise ametile (KDCA) teatatud vaid üheksast juhtumist. Selle aasta oktoobrist on teatatud aga juba üle kolmekümnest lutikatega seotud intsidendist.

Kahjurite äkiline levik, mis järgneb sarnastele puhangutele Prantsusmaal ja Ühendkuningriigis, on tekitanud avalikkuse seas ärevust. Sotsiaalmeedia on tulvil piltidest, kus inimesed näitavad oma kokkupuudeteid putukatega.

Kahjuritõrjefirmade teatel tuleb neile päringuid massiliselt. Samal ajal on mõned veebisaidid loonud probleemile pühendatud rubriigid, kus kasutajad saavad jagada nõuandeid, kuidas kahjuritega toime tulla. Soovitused ulatuvad kinode vältimisest kuni ühistranspordis seismiseni.

Pealinnas Soulis käivitab linnavalitsus uue „lutikate aruandlus- ja juhtimissüsteemi“ ning algatuse „Soul – lutikavaba linn“, mille raames kontrollitakse 3175 majutusasutust, suplusmaja ja jjimjilbang’i (Korea saunad, mille ruumid on erineva temperatuuriga).

„Need erikontrollid jätkuvad aasta lõpus puhkuseperioodi jooksul. Eriti piirkondades, kus on palju majutusasutusi ja suplushooneid, mis on välisriikide elanike seas populaarsed,“ ütles linnavalitsus pressiteates.

Linn on öelnud, et kahjuritõrjet teostatakse ka väikestes eluruumides (tuntud ka kui jjokbang või gosiwon), mis on tavaliselt umbes 30–60 ruutmeetrit suured ja kus elavad mõned Souli kõige vaesemad elanikud.

Teised riskipiirkonnad on metrood ja kinod. Valitsuse sõnul hõlmab kampaania ka metrooistmete perioodilist aurupuhastust.

„Kuigi lutikad ei levita haigusi, on nad kahjurid, kes põhjustavad ebamugavust, allergiat ning psühholoogilist ja majanduslikku kahju,“ ütles Souli kõrgem tervishoiuametnik Park Yoo-mi.