Stjuardessid said kohtuprotsessi tulemusena miljon dollarit. Kohtuprotsess leidis aset Californias. Stjuardessid ütlesid, et vormiriietus tekitas neile peavalu, bronhiiti, paistes silmi, nahalööbeid ja muid terviseprobleeme.

Probleemi tõstatas esmalt juba peaaegu seitse aastat tagasi stjuardess ja nüüd kirjanikuna leiba teeniv Heather Poole, kes kaebas lennufirma vormiriietuse üle sotsiaalmeedias.

Hagi esitati vormiriiete tootja Twin Hilli ja selle endise emaettevõtte Tailored Brandsi vastu. Lennukisaatjad väitsid, et vormiriietus oli töödeldud formaldehüüdi ja muude mürgiste kemikaalidega. Formaldehüüdi on rõivafirmad tegelikult kasutanud aastakümneid.

„Nägin välja, nagu oleksin poksimatšis osalenud“

American Airlines, Twin Hill ja Tailored Brands kaevati kuus aastat tagasi ligi 400 stjuardessi poolt kohtusse ning žürii leidis toona, et rõivafirmad olid „oluliseks teguriks kahju tekitamisel“. Žürii sõnul ei näidanud aga ettevõte vormiriietuse loomisel üles hooletust.

Stjuardess Tracey Silver-Charana kommenteeris vormirõivastega seotut Associated Pressile: „Ma ärkasin üles ja mu silmad olid täiesti paistes. Nägin välja, nagu oleksin poksimatšis osalenud.“

Probleem ei puuduta siiski ainult American Airlinesi, ka Alaska Airlinesi stjuardessid on varem samu probleeme tõstatanud. American Airlines lõpetas kohtuprotsessi järel lepingu Twin Hilliga. Veel ei ole kindel, kas vormiriiete tootja esitab apellatsioonkaebuse.

Käesolev teema on lennundusmaailmas aktuaalne olnud juba pool aastakümmet.