Kohaliku kahjuritõrjefirma esindaja Seppo Parviaineni sõnul on tema kogemuse kohaselt lutikate probleem Lapimaal aeglaselt kasvanud. Kui veel 15 aastat tagasi olid lutikad Lapimaal väga haruldased, siis nüüd on neid kogu Lapimaal vähemalt kolm korda kuus, teatab YLE.

Petri Metsälä, entomoloogi ja kahjuritõrjefirma Anticimex arendusjuhi sõnul leidub Soome hotellides lutikaid aeg-ajalt. Tulevane talvine turismihooaeg on jälle keeruline, sest kohale tuleb palju inimesi kogu maailmast.

Koroona reisipaus vähendas ka lutikaid

Petri Metsälä sõnul on lutikate arv Soomes viimasel ajal märgatavalt suurenenud ehk siis arvukus on naasnud koroonaviiruse eelsele tasemele. Koroona ajal vähenes reisimine ja paljud inimesed töötasid eemalt ning ka lutikad ei jõudnud levida.

Parviaineni sõnul tulevad lutikad mitmest erinevast riigist, näiteks Suurbritanniast. Metsälä lisab, et ühestki konkreetsest riigist pärit turiste ei saa pidada lutikate suhtes suuremaks riskiks kui teisi, kuid potentsiaal on suurim seal, kus inimesed reisivad kõige rohkem. Teisisõnu võib Pariisi-tüüpi turismimagneteid pidada lutikate inkubaatoriks.

Prantsusmaal on lutikad arendanud välja vastupanuvõime mürkide suhtes

Lutikad võivad kergesti peituda mööblisse või näiteks tekstiilpinnaga ühistranspordi pinkidesse. Metsälä sõnul on palju peidukohti, kuhu lutikad saavad roomata. Kui tegemist on sellise paberõhukese pätiga, siis on seda sealsetes struktuurides raske leida, kui ei lähe seda sihipäraselt otsima. Kõige tõenäolisemalt paljastub kahjur mustade fekaalilaikude kaudu. Kui lutikad hakkavad visuaalselt ilmnema, on nad juba jõudnud paljuneda ja levida.

Prantsusmaal on lutikaid hävitatud mürkidega, mille suhtes kahjurid näivad olevat muutunud vastupidavateks. Arvatakse, et see on osa Pariisi suurenenud lutikaprobleemi põhjusest. Metsälä sõnul on Pariisi metroodesse levinud lutikaprobleem tingitud suurest inimeste arvust linnas, mis tähendab, et näiteks ei ole aega kõiki ühistranspordivahendeid kahjuritest kontrollida ja puhastada.

Parviaineni ja Metsälä ettevõtted ei kasuta lutikate vastu traditsioonilisi mürkaineid. Kasutatakse palju soojust ja kemikaalivaba peent pulbrit, mida läbides lutikas hukkub.

Häbi aitab kaasa probleemi laienemisele

Lutikaprobleem on ja jääb ning turism on üks tegur, mis seda säilitab. Metsälä sõnul on teine tegur häbi. Paljud inimesed arvavad, et lutikate leidumisel on korter korrastamata, kuid eksperdi sõnul isegi kliiniliselt puhtad haiglatingimused sobivad nendele kahjuritele, kui nad saavad toiduks verd.

Metsälä sõnul süvendab lutikaprobleemi ka kauplustes saadaolevate mürkide kasutamine, sest see põhjustab sageli lutika põgenemise ja probleem levib naabrile.

Kolmas tegur, mis suurendab lutikaprobleemi, on see, et lutikaid ei tuvastata. Metsälä sõnul on aga nende positiivne külg see, et neist saab alati lahti.