Juunikuu alguses karmistas Finnair oma pagasieeskirju, võttes samal ajal Euroopa-sisestel lendudel kasutusele uue odava superlight-piletitüübi.

Finnairi sõnul on nad tänaseks juba paar kuud suurendanud kontrolli reisijate käsipagasi suuruse üle.

„Finnair on muidugi varemgi käsipagasite üle kontrolli teostanud, kuid viimastel kuudel on seda tehtud intensiivsemalt. Salongi toodud pagas peab vastama suuruse ja kaalu suunistele,“ ütles Finnairi kommunikatsioonibüroo esindaja Pauliina Palttala Helsingin Sanomatele.

Finnairi klientide sõnul on lennufirma käitumine üllatav. Päivi Korpisaari kirjutas neljapäeval sotsiaalmeedias, et Finnair mõõdab ja kaalub käsipagasit väljumiste väravas.

„Teadmiseks, Finnair võtab 60 eurot, kui käsipagas on liiga suur/raske,“ nentis Korpisaari.

„Minu puhul tõsteti mu käsipagas lihtsalt kätega üles, et kaaluda. Sellepeale öeldi, et minu sülearvutikott on liiga raske. Natuke üllatav, sest koti kaalu ei ole varem väravas mõõdetud ega hinnatud,“ kirjutas Korpisaari.

HS-i andmetel kutsus Finnair suvel mõned reisijad nimeliselt välja, et nad laseksid enne pardale minekut oma pagasit mõõta ja kaaluda. Üks reisija leidis, et olukord oli pingeline.

Finnari sõnul on käsipagasi kaalumise ja mõõtmise eesmärk selles, et lennukid jõuaksid õigeaegselt õhku.

„Teatud lendudel võib reisijatel olla tavalisest rohkem pagaseid ning need ei pruugi ära mahtuda salongiruumi. See mõjutab lennuki väljumisaega ja võib põhjustada hilinemisi,“ ütleb Palttala.

Viimastel aastatel on pagasite hulk salongis kasvanud, kuna erinevate odavamate piletite populaarsus on kasvanud.