Islamistliku rühmituse võitlejad tapsid 700 iisraellast ja röövisid kümneid inimesi laupäeval toimunud rünnakutes.

Ameerika Ühendriikide Föderaalne Lennuamet, Euroopa Liidu Lennundusohutusamet ja Iisraeli Lennundusamet on kutsunud lennuettevõtjaid üles olema piirkonna õhuruumis ettevaatlikud.

Iisraeli Tsiviillennundusamet palus lennuettevõtjatel vaadata läbi praegune julgeoleku- ja ohuteave. Ameti sõnul on oodata lendude hilinemisi, lennuettevõtjatel on soovitatud varuda lisakütust.

Pühapäeval peatasid USA lennuettevõtjad United Airlines, Delta Air Lines ja American Airlines otselennud Iisraelisse pärast ameti hoiatussoovitusi. United Airlines teatas, et tegi laupäeva hilisõhtul ja pühapäeva varahommikul kaks regulaarlendu Iisraelist Ameerika Ühendriikidesse, kuid peatas seejärel lennud. Delta esindajate sõnul on selle nädala lennud tühistatud ja jälgitakse olukorda Iisraelis.

Mitmed Euroopa lennufirmad on lennud tühistanud

Euroopas peatasid Air France ja Finnair otselennud Iisraelisse. easyJet peatas pühapäeval ja esmaspäeval lennud Tel Avivi ning teatas, et kohandab lendude ajakava lähipäevil.

Wizz Air tühistas lennud Tel Avivi ja tagasi. „Wizz Air on kõige enam mõjutatud kontsern, mille tegevus moodustab umbes 9,4% Iisraeli oktoobrikuu koguvõimsusest ja umbes 2,3% lennuettevõtja kogu lennuplaanist,“ ütles Iiri maaklerfirma Goodbody.

Lufthansa, mis Goodbody andmetel kuulub samuti Iisraeli kõige enam mõjutatud lennufirmade hulka, tühistas esmaspäevaks lennud Tel Avivi ja tagasi. Portugali lennufirma TAP peatas lennud kuni esmaspäevani ja pakkus lisatasuta tagasimakseid või lennuplaani muutmist.

Virgin Atlantic teatas, et jätkab mõningaid lende, kuid kliendid saavad kuni 15. oktoobrini lende ümber broneerida või taotleda raha tagasi taotleda.

Osad lennufirmad jätkavad lende

Flightradar24 andmetel jätkavad lende Iisreali lennujaama Ben Gurion näiteks Ryanair, flyDubai ja Iisraeli lennufirma El Al. Ben Gurion jätkab saabuvate ja väljuvate lendude teenindamist.

Hainan Airlines on ainus Hiina lennufirma, mis lendab Hiina ja Iisraeli vahel. Lennufirma tühistas esmaspäeval Tel Avivi ja Shanghai vahelised lennud. Siiski jätkatakse Pekingi ja Shenzheni ning Tel Avivi vahelisi lende, loobudes enne 20. oktoobrit tühistatud lendude eest võetavatest tasudest.

Cathay Pacific tühistas teisipäevaks kavandatud Hongkongi ja Tel Avivi vahelise lennu ning teatas, et annab neljapäeval täiendavat teavet järgmise lennu kohta. Korean Air tühistas esmaspäevase lennu Incheoni ja Tel Avivi vahel ning hoiatas, et edasised lennud võivad olla ebakorrapärased.