Egiptuse turismi eestvedaja ütles Associated Pressile, et riik tahab viie aasta pärast oma külastajate arvu kahekordistada - viies selle aastaks 2028 kolmekümne miljonini. Plaan on lihtsalt öeldes ambitsioonikas, kui mitte võimatu.

„Näeme, et huvi Egiptusesse reisimise vastu on üha suurem,“ ütles riigi turismi- ja muinsuskaitseminister Ahmed Issa. Ta selgitas, et Egiptus on ainuüksi selle aasta esimese kaheksa kuu jooksul võtnud vastu kümme miljonit turisti. Numbrid liiguvad selles suunas, et 2023. aastal kokku külastab riiki 15 miljonit turisti, mis oleks Põhja Aafrika riigi jaoks rekord.

Egiptust külastas 2010. aasral üle 14 miljoni turisti, kuid järgneval aastal hakkas riigi turism alla käima. 2011. aastal toimus Egiptuses rahvaülestõus, mis kukutas kauaaegse autokraadi Hosni Mubaraki. Sellele järgnesid pikaaegsed rahutused. Mõningad aastad hiljem laastas tervet maailma koroonapandeemia, millele järgnes Venemaa sissetung Ukrainasse ja andis turismile lisakahjustusi just siis, kui sektor oli taastumas.

Turism on Egiptuse majanduse jaoks äärmiselt oluline tuluallikas. Eelmisel aastal teenis riik turismi teenuste kaudu 10,7 miljardit dollarit. Toetudes Egiptuse keskpanga andmetele, oli 2021. aastal see arv vaid viis miljaridit.

Valitsus plaanib lisada riiki erinevaid hotelle ja suurendada Egiptusesse suunduvate lendude arvu 30 protsendi võrra. Lisaks tahab riigivalitsus, et erainvestorid suunaksid oma raha rohkem Egiptusesse.