„Nii palju reisijaid-sõidukeid ei ole olnud ühelgi varasemal suvel,“ teeb ülitihedast rekordsuvest kokkuvõtte TS Laevade teenindus- ja kommertsvaldkonna juht ja juhatuse liige Katrin Aron.

Aron lisas, et võrreldes 2022. aasta suvega oli nii reisijaid kui ka sõidukeid 4% enam. Võrreldes senise rahvarohkeima, 2019. aasta suvega, oli reisijaid tänavu 1% enam. Reisijate arv ületas taas miljoni piiri, mis eelmisel, 2022. aasta suvel jäi napilt saavutamata.

Virtsu-Kuivastu liinil reisis perioodil juuni-august 735 608 reisijat ning 313 583 sõidukit.
Rohuküla-Heltermaa liinil samal perioodil 303 889 reisijat ning 123 669 sõidukit.

Reisijate arv jätkab suurenemist ka tulevikus

„Sõidame suvisel kõrghooajal maksimumgraafikuga, esimesed väljumised mõlemal liinil toimusid juba varahommikul, viimased väljumised Hiiumaa liinil kell 23.30 ning Saaremaa liinil kell 00.30. Samuti teostasime erireise mõlemal liinil noorte laulu-ja tantsupeo ajal ning Saaremaa liinil valla tellimusel ka teiste suursündmuste ajal. Samas need on üksikud näited erireiside vajadustest, näeme reisijate kasvu trendi ka tulevikus, mis tähendab, et järjekordade vähendamiseks võiks meie hinnangul suvehooajal Hiiumaa liinil olla samuti lisalaev koos täiendava meeskonnaga,“ kirjeldas Aron tipphooaja graafikut, erireise ja tulevikumõtteid.

Aroni sõnul on ka välisriikidest pärit sõidukite arv võrreldes 2022. aasta suvega kasvanud lausa 10%, moodustades sõidukite üldarvust 14%. Kõrgem on välisriikide sõidukite arv ja osakaal olnud ainult 2019. aasta suvel.

„Oleme väliskülaliste arvuga jõudnud pea pandeemiaeelsele tasemele ning taas välisturistidele atraktiivne sihtriik. Välismaalastest saarekülalised tulevad peamiselt meie lähiriikidest – Soomest, Norrast, Lätist, aga ka Saksamaalt ja Poolast. Saared on turistide meelitamisel väga head tööd teinud ning pakkunud läbi suve atraktiivseid kultuuriprogramme. Samuti on saared ürituste hajutamisega suutnud suvehooaega pikendada. Tinglikult algab suvehooaeg saartel juba maikuus ja jätkub aktiivselt ka septembris. See tähendab, et reisijate arv on kasvanud ka hooaja väliselt. Lisaks üritustele meelitavad saared kauni ja puutumatu loodusega, mis omakorda meelitab matkaautodega reisijaid ning matkajaid,“ ütleb Aron.

E-piletite müük toob saartele üha rohkem rahvast

„2023. aasta kaheksa kuu jooksul oleme kahel liinil kokku teenindanud 1 767 203 reisijat ja 805 155 sõidukit. Reisijate arv on 5 protsenti ja sõidukite arv 3 protsenti suurem kui aasta varem. See on hetkel endiselt meie tegevusajaloo suurim reisijate ja sõidukite arv. Kaheksa kuu jooksul oleme teinud kokku 15 872 reisi, millest 99,2 protsenti väljusid õigeaegselt,“ teeb Aron ülevaate 2023. aastast.

„Laevade graafiku täpsus on aspekt, millel on suur mõju meie kliendirahulolule ning selle nimel on koostöös pingutanud nii meie laevad kui ka sadamates töötavad inimesed,“ Aron lisas ka, et e-piletite müük on see, mis toob saartele rohkem turiste, kuna broneering kindlal laeval annab klientidele kindlustunde, et saartele saadakse planeeritud ajal ilma pikas järjekorras ootamata – nii ei kaotata sadamates tunde väärtuslikust puhkuse ajast.

„TS Laevade eakaim parvlaev Regula on olnud tubli, suve jooksul (alates 1. juunist kuni 28. augustini 2023) tegi laev liinil kokku 430 lisareisi, 2022. aasta suvel tegi Regula 436 lisareisi. Vastavalt kokkuleppele Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumiga saab RPL Regula kuni 17. septembrini 2023 teha kuni 536 lisareisi,“ võtab Aron ka Regula suvised lisareisid kokku.