Norra kruiisilaev Ocean Explorer jäi Taani sõjaväe ühendjuhatuse Arctic Command komandöri Brian Jenseni kinnitusel esmaspäeva keskpäeval kinni Gröönimaal Alpefjordis, mis asub umbes 1400 kilomeetrit Gröönimaa pealinnast Nuukist.

„Kruiisilaeva kapten ootas esialgu keskööl tõusu ja mõõna, et proovida laevaga välja saada,“ lisas Jensen. Lähedalasuvatest liustikest tulnud setete, liiva ja muda segu tõttu aga ei pääsenud laev liikuma. Kruiisilaev proovis ka eile liikuma saada, kuid tulemusteta.

„Meie peamiseks prioriteediks on pardal oleva 206 inimese ohutus,“ ütles Jensen. „Me asume Gröönimaa rahvuspargis, kus pole inimasustust. Otsest tormiohtu siin pole,“ lisas ta.

Ocean Exploreri kere näib olevat terve ja õli ei ole laevast välja pääsenud. Vigastustest teatatud ei ole ja laeval jagub varusid. „Kõik pardal olevad reisijad, ekspeditsioonimeeskond ja laevameeskond on terved,“ ütles laeva Sydneys asuv operaator Aurora Expeditions oma avalduses. „Puudub otsene oht neile endile, laevale ja ümbritsevale keskkonnale.“ Jenseni sõnul peaks Taani sõjaväe laev kruiisilaeva juurde jõudma reede hommikuks.

Gröönimaa tunneb muret logistika pärast, mis on seotud kallite päästeoperatsioonide korraldamisega kaugetes piirkondades. „Eelmisel aastal tegi Arktika ühendväejuhatus ühe evakuatsiooni, sel aastal viis,“ ütles Jensen.