Uus õigusakt, mis läheb hääletusele järgmisel kolmapäeval ja peaks jõustuma novembriks, keelab Firenze ajaloolises keskuses igasuguse lühiajalise üürimise eesmärgil registreeritava kinnisvara.

„Me oleme tunnistajaks turistide sissevoolu järkjärgulisele kasvule, mis on pärast pandeemiat muutunud veelgi suuremaks,“ ütles Firenze linnapea Dario Nardella.

Õigusakti heakskiitmise korral keelatakse uute lühiajaliste üürimajade registreerimine Firenze vanalinnas, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Lisaks vähendatakse kõigi omanike puhul, kes muudavad Airbnb-d pikaajalisteks eluruumideks, kolmeks aastaks kinnisvaramakse.

Seadus ei kehti tagasiulatuvalt. Kõik, kellel on olemasolev lühiajaline rendileping, saavad seda säilitada. Kohaliku meedia andmetel on pärast õigusakti teatavaks tegemist tehtud umbes 4000 uut registreerimist. Nardella ütles, et ametivõimud võtavad kasutusele meetmeid, et kaitsta Firenze maailmapärandit.

„Me ei saa vaadata pealt, kuidas meie vanalinn muutub“

„Me kehtestame UNESCO piirkonnas lihtsa keelu, et täita oma kohustust kaitsta vanalinna kultuurilist ja materiaalset identiteeti ning vähendada üüri tõusu mõju kogu linnas, mis on otseselt seotud lühiajalise turistide üürimise buumiga.“

Nardella kutsus valitsust üles võtma kiiresti vastu riiklikke õigusakte. „Me ei saa vaadata pealt, kuidas meie vanalinn muutub ja me tule toime kodanike probleemidega, kes ei suuda leida üürimiseks korterit,“ lisas Nardella. „Seistes silmitsi valitsuse ja parlamendi tegevusetusega, on meie kohus tegutseda, et pidurdada sotsiaalset hädaolukorda.“

„Tunnistame Itaalia ajalooliste linnade ees seisvaid probleeme ja tahame linna aidata. Oleme teinud ettepaneku Itaalia lühiajalise üürimise riiklike eeskirjade kohta, mis on selged ja lihtsasti järgitavad ning tagaksid vastutustundliku kodumajutuse igas linnas,“ ütles Airbnb pressiesindaja CNN-ile.

Lisaks Firenzele on maailmas teisigi linnu, mis üritavad peatada Airbnb-de kasvavat tõusu. New Yorgis saab registreerida kinnisvara alla 30 päeva kestvaks üürimiseks ainult siis, kui võõrustaja elab seal samal ajal kui külastajadki. Külastajaid ei tohi olla üle kahe.

Portugal on sel suvel kehtestanud uued eluasemeseadused, mis tekitavad ebakindlust lühiajalise üürile andmise suhtes. Amsterdamis võivad omanikud üürida kinnisvara maksimaalselt 30 päevaks kalendriaasta jooksul, korraga võib kinnisvara üürida maksimaalselt neli külalist. Berliinis võib terveid kinnisvaraobjekte üürida lühiajaliselt maksimaalselt 90 päevaks aastas.