Kaunase vanalinna on hakanud ümbritsema seninägematud videokaamerad, mille kõrvale ilmusid ekraanid kirjaga „Roheline Kaunas“. Leedu senine plaan on olnud maksustada kõik vanalinna sisenevad autod, kus reformi alguseks on märgitud 2023. aasta sügis.

Selle muudatuse põhieesmärk on piirata vanalinna läbivaid liiklusvooge, kehtestades kõrgemad teekasutustasud äärmiselt saastavatele diislikütusel töötavatele autodele.

Kuigi kaamerad on juba paigaldatud ja infotahvlid töötavad, paistab Leedu Delfile, et uut tasu sel aastal veel koguma ei hakata. Kaunase linnavalitsuse transpordi- ja liikluskorralduse osakonna juhataja Martynas Matusevičius ütles, et eelnõu on ettevalmistamisel, kuid lõpliku otsuse teeb vallavolikogu.

Kaunase valla esindaja mainis, et praegu olemasolev süsteem võimaldab koguda andmeid vanalinna sisenevate autode kohta. Nende andmete analüüsimine ja keskkonnareostuse hindamine võtab aega veel paar kuud.

Kaunase valla transpordi ja liikluskorralduse osakonna juhataja Matusevičius mainis, et tuleviku vaates võiksid elektriautod pääseda linna siiski tasuta. Samuti oleks sissepääs tasuta tarnefirmadele. Täpsem hind selgub veel analüüside jms käigus, mille lõpuks määrab Kaunase linna volikogu.