Turist soovis võtta koju kaasa suveniiriks 41 kilogrammi kive, mille ta oli korjanud Sardiiniast Lampianu rannast. Politsei konfiskeeris kivid ja viis need tagasi randa. Mees aga arreteeriti ning teda ootab ees kuni 3000 euro suurune rahatrahv.

Killustiku, kivide, liiva või karbikeste kaasavõtmine Sardiinia randadest on seadusega keelatud. Karistuseks on 500 kuni 3000 euro suurune rahatrahv või vangistus. Seadus kehtib Sardiinias alates 2017. aastast, kuna paljud inimesed ei võta unikaalset Sardiinia liiva ainult suveniiriks, vaid müüvad seda edasi.

Liiva ja kivide kaasavõtmine rannast võib viia keskkonnaprobleemini, mis viib rannajoone kiirema erosioonini. „Vähesed Sardiiniat külastavad turistid kaevavad rannast 40 kg liiva. Pika peale aga võib sellise tegevusega kaasneda randade vähenemine, mis on siiani meelitanud saarele turiste,“ selgitas Sardiinia keskkonnateadlane Pierluigi Cocco BBC-le pärast sarnast juhtumit 2019. aastal.

2019. aastal konfiskeeriti 14 plastpudelit, mis olid täidetud 40 kg liivaga turistidelt, kes kohaliku politsei sõnul soovisid oma akvaariumi täita Sardiinia liivaga. Internetiturul on üsna suur nõudlus Sardiinia liiva järele, paljud ostjad koguvad liiva.