Eelmisel nädalal korraldas Tallinna sadamas asuv itaalia restoran Ristorante Flavore viiekäigulise trühvliõhtusöögi, millel meil oli au osaleda. Teame ju kõik, et trühvel viib iga roa uuele tasemele. Restorani peakokk Kārlis Rūdolfs Aiše ütles õhtu alustuseks, et trühvlid muudavad tõeliseks pärliks isegi kõige tavalisema köögivilja – kartuli. „Trühvleid ei ole lihtne leida, kuid inimesed on neid armastanud juba tuhandeid aastaid ja otsinud neid nii koerte kui ka sigade abil, mis teeb need eriti ihaldusväärseks,“ rääkis peakokk.

Trühvli maitse annab tõepoolest igale toidule vürtsi, seda ei saa segi ajada millegi muuga. Kellele see maitse meeldib, on tõenäoliselt ka endale koju soetanud mõne trühvlimaitselise toote – mul on näiteks juba aastaid kasutuses trühvli-oliiviõli –, ent süüa toite, mille valmistamisel on kasutatud värsket trühvlit, on siiski täiesti teine tase.

Viiekäigulise trühvliõhtusöögi valmistas Ristorante Flavore peakokk koos spetsiaalselt selleks ürituseks Lätist saabunud Michelini tärnidega pärjatud restoranides kogemusi ja osavust lihvinud koka Sergejs Siporovsiga. Roogades kombineeriti trühvlit nii linnu- kui loomalihaga ja kalaga. Alguses oli plaanis seda kombineerida ka jäätisega, aga seda siiski ei juhtunud – pärast üritust kuulsime, et kokad ei leidnud ikka seda päris õiget maitsete tasakaalu, nii et see elamus jääb järgmiseks korraks. Kuid magustoiduks pakutud erinevatest melonisortidest valmistatud hõrk sorbett korvas trühvlijäätise puudumise täielikult.

Aga nüüd roogade juurde. Kaks tippkokka andsid oma parima, et meid kostitada parimaga, mida trühvlid pakkuda suudavad. Eelroogadeks pakuti veisetartari, trühvli-aiolit, trühvli-arancinit, puraviku-parmesani-musta trühvli snäkki ja siniuim-tuunikala crudot avokaado, krõbeda ingveri ja sibula-trühvlikastega. Need väikesed ampsud olid ütlemata hõrk algus õhtusöögile ja valmistasid järgmiseks käiguks hästi ette. Nüüd toodi lauda kartuli-porrulaugu kreemsupp guanciale, vutimuna ja trühvliõliga, see sametine supp tegi kogu sisemuse soojaks. Järgmisest käigust sai minu lemmik – selleks olid tortellid pardilihatäidisega salveivõi, seedermänniseemnete ja trühvliga. Need tortellid sulasid suus, ei teagi, kas olen enne kunagi nii maitsvaid saanud, ilmselt mitte. Pearoaks serveeriti veisefileed ja -ribi maapirni ja trühvlileemega. Ei saa ka sellele käigule vähem hindeks anda kui viis pluss. Magustoiduks sobis juba mainitud melonisorbett kui rusikas silmaauku. Muidugi serveeriti kõikide käikude juurde ka suurepäraseid veine, millest jutustas pikemalt värvikas Bestwine’i sommeljee Juri Brattšik.

Vaata fotosid trühvliõhtusöögil pakutud toitudest:

Ristorante Flavore ei pruugi küll iga päev pakkuda trühvliõhtusööke, kuid sinna tasub kindlasti minna igal ajal. Tasub teada, et 2023. aastal lisati Ristorante Flavore White Guide'i restoranigiidi Põhjamaade parimate restoranide hulka.

Jaga
Kommentaarid