Heraklion on Kreeta pealinn, mille küljel asub ka lennujaam, kuhu jõuavad kõik Eesti puhkajad. Juhul kui lähed pealinna elava vanalinna kitsaste tänavatega tutvuma, pane tähele neid söögikohti.

Halavro open bar (modernne, vahemereköögi ja artisan kokteilidega, live-muusika) – Salongi tüüpi restoran mis julgelt tõlgendab Vahemere kööki ja on saarel üks modernsemaid ja kaasaegsemaid. Restorani kahest alast üks on kohe värava taga peidetud baar koos muusika ja käsitöökokteilidega, millest igaüks on erilise kohaliku allkirjaga. Tule siia peotujus kohalikke maitseid nautima nende kõige kaasaegsemas kuues.

Lisaks mõnusa atmosfääri ja live muusikale on see kohalike inimeste kokkusaamise ja vahetu suhtlemise koht. Juhul kui oled veidi näljasem, proovi kindlasti Halavro kausse.

Peskesi (üks parimaid Kreeta tavernaid pealinnas). Välimuse poolest tagasihoidlik asub kohe vanalinna sees, Veneetsia purskkaevu lähedal. See on imehea liha, suupistete ja kohalike maitsetega koht, mis on jällegi väärtustatud ka kohalike poolt. Hinnatase on väga mõistlik ja ühe inimese peale kulub 15–20 eurot. Turistid siin peamiselt ei peatu, sest koht on tagasihoidlik, samas hinna/kvaliteedi suhe on linna üks parimaid ning julgen kinnitada et siin saad nii vanalinna melu kui ka suurepärase kohaliku köögi kogemuse.

Manitu sunset bliss – puhkus on siiski ka pidutsemise aeg, seega ei saanud mööda minna veel ühest maitsekast paigast, mis on Manitu. Ta asub kohe mere ääres, väljaspool kesklinna melu ja on lounge – tüüpi koht pigem kvaliteetsete suupistete ja jookide nautimiseks. Peamiselt on see nö püstijala, ringi liikumise ja tutvuste tegemise koht. Kohapeal mängitakse nii kaasaegset kui ka Kreeka muusikat, kohalikud inimesed käivad kohtingutel ja romantilist õhkkonda hoiab üleval sume valgus ja mõnus, lõõgastav atmosfäär.

Hersonissos on Heraklionist 30 km idapool asuv turismipiirkond. Kuna peamiselt kõik meie Baltikumi piirkonna külalised puhkavadki just selle ümbruses, on loetletud kohad lihtsasti kättesaadavad piirkonna populaarseimatest hotellidest.

Saradari (kõrgema klassi mereannirestoran) –See on kvaliteetne, kõrge tasemega mereannirestoran. Minu lemmikud on seal shrimp saganaki ehk feta juust küpsetatud krevettidega tomatikastmes. See on suurepärane kõrgema klassi restoran koos heade veinide, imeilusa vaate, merekohina ja sumedalt valgustatud väikeste treppidega mis viivad alla mere äärde. Koht sobib hästi mesinädalatel külastamiseks, kihlumiseks, romantiliseks kohtumiseks. Lauad on olemas nii sees kui ka väljas. Esile tõstmist väärib rand, mille ääres see restoran asub - imeilus väike laguun valge liiva ja türkiissinise mereveega. Ühe inimese peale koos veiniga võib arvestada umbes 30 eurose kuluga.

Akrogiali (ehe kalataverna mere ääres) – Täpselt linna keskel, praktiliselt mere ääres asuv taverna, kus meri ei ole viisakas kauguses, vaid kohe siinsamas, ukse taga. Hästi kodune koht, puidust mööbli ja traditsioonilise Kreeta muusikaga. See on ehe kalataverna kus iga päev pakutakse värsket saaki ja seega kui tuled homme – juba pakutakse midagi uut ja veelgi põnevamat. Täpselt seda, mida meri on kalameestele hommikul andnud. Lisaks kalale soovitan proovida kohalikke juustusid ja isegi kui nende nimed on juba Eestist tuttavad, siiski vajavad nad proovimist, sest kindlasti üllatavad kohaliku maitse poolest. Soovitan proovida kalamari ja kaheksajalgu. See koht on taskukohase hinnatasemega ja inimese peale kulub 15 kuni 20 eurot.

Külad Lasithi platool. Juhul kui tahaksid tutvuda Kreeta ühe ilusaima loodusliku vaatamisväärsusega, külasta kindlasti Lasithi platood mis asub mägede vahel ja moodustab looduslikku tasandiku. Platool asub ka mitu külastamist väärt söögikohta.

Portego (Mohose külas loomingulise kreeta köögi elamus) – Teel platoole, mägedes asub mitu üliarmsat küla, kus soovitan igal juhul peatuda. Minu lemmik on Mohos ja nagu ka meil Eestis, tulevad ka siin küla keskele kokku kirik ja mitu kõrtsi, ehk tavernat. Väikese väljaku ümber käib kogu väikekoha melu ja on olemas ka mitu söögikohta. Portego on üks neist, mida eriti soovitan külastada ja kui võimalik, siis kolmapäeval umbes kella 20.00st kui küla väljakul toimub Kreeta õhtu koos traditsiooniliste tantsude ja lauludega. Portego on tuntud oma juustude, kastmete ja leibade poolest ja omamoodi kohalik kuulsus on selle omanik Kostas. Koht sobib nii kiireks snäkiks kui ka õhtustamiseks. Kui eksid rikkaliku menüüsse, proovi suus sulavat paneeritud saganaki juustu ja kohalikku kasitööõlut mida mujal nii kergelt ei leia.

Seli Ampelou (Lasithi platoo vaatega ehe peretaverna) – Üks teine tähelepanu vääriv koht platool asub kohe sissesõidu juures. Ta asub väravate juures ja sealt saad ronida nii üles veskite vaatamiseks kui ka nautida meeletult ilusat vaadet platoolt merele, olles ise 900m kõrgusel kõrgendikul, Jumalate aia sees. Ehk juba asukoht ise väärib siin peatumist ja vaate nautimist. Seli Ampelou on jällegi kohalike inimeste poolt väga populaarne koht, ta on suur ja avar ja selletõttu saab siin näha nii pulmi kui ristimispidusid. Taverna on ühe perekonna omandis ning pere vanaema vanuses 85+ toimetab endiselt kärmelt laudade vahel. Toidud on siin valmistatud nii nagu ka 100 ja ilmselt 200 aastat tagasi, traditsioonilises õues asuvas suures ahjus. See on mägikülade omapära, mis veidi meenutab pizzaahjusid kus küll küpsetatakse liha, kartuleid, täidetud köögivilju, moussakat. See on koht rammusa koduköögi nautimiseks, rohke kohaliku oliivõliga. Saad siin proovida ka ehedat vanaema õunakooki. Ei tea, mis on selle saladus, aga ilmselt iga vanaema oskab seda teha, seega maitse on sarnane Eesti omaga. Igatahes, soovitan siin peatuda, võtta lonksu apelsinimahla ja nautida külaelu õhkkonda.

Agios Nikolaos on kõige idapoolsem linn, Heraklionist 60 km. Imeilusade vaadete tõttu nimetatakse seda Kreeta Saint – Tporez’iks. Agios Nikolaos’es keskuses on vaikne magevee järv mis on eriti ilus päikeseloojangul.

Karnaggio (linna parim taverna voulismeni järve ääres) - asub kohe järve ääres, linna keskel ja on eriti ilus sillerdava õhtuse valguse käes. Kuna koht on väga populaarne, soovitan broneerida koht ette, vastasel korral võid oodata järjekorras kuni 30 minutit, mis tegelikult ka ei ole väga pikk ega hirmus nii ilusas kohas. See on linna parim taverna lausa hiiglasliku menüüga, kus on eraldi raamatud liha ja mereandide jaoks. Ütlen kohe ette ära, et kuigi tahaks kõike proovida, tellige pigem vähe sest selle koha portsjonid on hiigelsuured. Ning kui tellimiseks läheb, siis siin peab samuti proovima juustusid - minu lemmikud on küpsetatud mee ja seesamiseemnetega. Toon lihtsalt näiteks, et kui tavalises tavernas on valikus vaid paar kohalikku juustu, siis valik selles kohas on mitu korda laiem. Jällegi, ootamatult hea valik käsitööõllesid. Kinnitan head kvaliteeti ja nagu me teame, see jook on eriti hea suvisel õhtul. Atmosfäär on siin ka äge, ala on väga suur, lauad on kitsalt koos, nende vahel jooksevad hiiglaslike kandikutega teenindajad. Raki ja magustoidud võivad sageli tulla ka maja poolt.

Gioma meze – kui pakkuda veel valikut ilusa järve ümbruses, siis teine oleks just Gioma meze, mis asub samuti järve ääres, kuid selle ümbruses olevate kaljude peal. Sealt avaneb ka väga ilus saade nii järvele kui ka merele ja sadamale. Nagu nimigi ütleb on see traditsiooniline Kreeta meze ehk suupisterestoran. Ja kuna Meze on jagatavad suupisted, võib võtta kohe mitu komplekti jagamiseks. Menüüs on selgelt tähistatud gluteenivabad, vegan ja muud dieedipiiranguid arvestavad suupisted, mis on Kreeta jaoks pigem erand.

Kimzu sea lounge – asub linnast väljaspool, selle külje all ja on suur Mehhiko stiilis rannabaar. Siia saab tulla ka päeval, rentida lamamistooli, aga võimalusel jääda ka õhtuks, mil muusika läheb valjemaks. Nädalavahetusel toimuvad siin techno peod. Kui rääkida toitudest, siis siin on nad hästi loomingulised, ladina ameerika stiilis. Maiaskokkadele soovitan proovida šokolaadi pannkooke, head on ka oreo pannkoogid. See on äge rannapuhkuse koht, kus toimuvad meeldejäävad peod.

Rethymno. Kuna Rethymno kuulub saare ühe vaatamisväärsuste hulka koos Veneetsia-aegse kindlusega, toon välja ka selle parimaid kohti.

Cavo Rethymnon Restaurant ja Pallas’e mis on mõlemad Kreeka kõrgema klassi restoranid. Asuvad mõlemad pigem linnast väljas, mere ääres, vaatega merele, läbimõeldud valgustuse ja kaasaegse mööbliga kohad. Mõlemad on pigem romantilised, nõutud ja elamuse saamise kohad. Jällegi, siin on parem teha ette broneering, sest koht on armastatud ka kohalike poolt. Külastajat ootab merekohin, imeilus vaade, helesinine vesi, suurepärane teenindus, super hea köök ja veinivalik.

Lõpetuseks toon veel ühe oma lemmiku, mis küll ei asu üheski linnas, aga on siiski külastamist väärt. See on Restaurant Scala (Matala) – Ta asub saare lõunakaldal, ühe kunagise Kreeta suurema hipiküla lähedal. See on mereannirestoran vaatega rannale, merele ja koobastele, kus hipid elasid. Restoran asub küla kaugeimas otsas. Seal saad traditsioonilise köögi atmosfääri ja elamuse. Selles kohas on samuti Kreeta ilusaim päikeseloojang, mida ongi omane looduslastele märgata ja koha valikuga ära tabada. Klassikaline pakkumine väga erilises kohas.