Kanaari saarte tuletõrjujatel on viimastel päevadel õnnestunud suurele metsatulekahjule piir panna, kuid kahju on sellegipoolest suur – maha põles umbes 11 600 hektarit ehk kuus protsenti Tenerife kogupindalast. Oma kodust pidi lahkuma rohkem kui 12 000 inimest.

Kanaari saartel on viimastel aastatel valitsenud põud, nagu ka suurel osal Hispaania mandriosast. Sademeid on saartel alla tulnud alla keskmise. Kuigi metsatulekahju oli saare kirdeosas – st võrdlemisi kaugel edelaosa turismipiirkondadest –, andis kohalik omavalitsus korralduse evakueerida ka Tenerife keskosa, kus asus mitu hotelli.

Imelisel kombel pole viga saanud ükski inimene ja maani maha pole põlenud ka ükski maja.

Seda tulekahju peetakse Tenerifel viimaste aastakümnete kõige halvemaks, kuna ligipääs sellele on äärmiselt piiratud – mets põleb kaljuderohkes mägipiirkonnas. Kohale on saadetud üle 400 tuletõrjuja ja kaitseväelase ning tuld kustutavad ka 23 helikopterit ja lennukit.

Kreekas möllavad endiselt metsatulekahjud

Esmaspäeva hommikul puhkes järjekordne metsatulekahju ka Kreekas, Ateenast umbes 100 kilomeetrit loodes. Valitsus käskis evakueerida piirkonnast kaks küla. Võimude teatel leiti evakueeritavast piirkonnast lambakoplist mehe surnukeha. Kohaliku meedia teatel suri mees ilmselt suitsu sissehingamise tagajärjel, kui ta üritas oma kariloomi päästa.

Samuti puhusid tugevad tuuled taas lõkkele riigi kirdeosas Türgi piiri lähedal juba kustumas metsatulekahju. Nädalavahetusel hävis seal mitu maja ja 13 küla evakueeriti. Tulekahjuga asus võitlema üle 200 tuletõrjuja, keda abistasid vabatahtlikud ja 16 lennukit ning seitse helikopterit.

Kuna tugev tuul jätkab mitmes piirkonnas puhumist, kuulutasid võimud muu hulgas Ateenas tuleohu tasemeks „äärmuslik“.

Lõuna-Euroopas tuleb ettevaatlik olla

Portugalis ja Itaalias, mida samuti suviti sageli suured tulekahjud kimbutavad, prognoositakse selleks nädalaks rekordilisi temperatuurinumbreid. Itaalia võimud andsid riigi kesk- ja põhjaosale kuumahoiatuse, kuna temperatuur tõuseb 38 kraadini. Portugali lõunaossa on prognoositud 44-kraadist kuumust.

Ka Prantsusmaa ilmateade on väljastanud suurele osale riigist nn oranži hoiatuse. Inimestel soovitatakse olla ettevaatlik, kuna temperatuur läheneb 40 kraadile.