Enne remondi algust 2022. aastal oli tuletorni tulevik üsna ebaselge. „See oli päris kehvas seisus, üks külg oli täiesti ära varisenud ja ka teine külg, osa välimisest kihist oli alla vajunud,“ ütles Keri seltsi tegevjuht Peep Rada.

Keri saart eristab paljudest teistest asustamata väikesaartest aktiivne selts, kes sealse eluolu eest hoolitseb, ja vabatahtlikud saarevahid, kes suvel nädala kaupa saarel silma peal hoiavad. Kuigi tuletorn on veel ehitajate valduses, elavad ka saarevahid selle remondile kaasa.

„See majakas on selle saare sümbol ja selle majaka plinkimist olen mitukümmend aastat jälginud mandrilt ka,“ ütles Keri saarevaht Urmo Männi.

„Me oleme käinud aastaid-aastaid oma paadiga ise Keril külas, oleme käinud majaka tipus ja teame, milline see seest on ja milline see väljast peaks olema, nii et elame kaasa,“ lausus saarevaht Siiri Männi.

Tuletorni kõ mahub imepisikesele saarele veel mitmeid hooneid. „Kinomaja on siin näiteks, saab vaadata õudusfilme, kui soovite õhtuti. Saun on. Saun, mille aknast võib hea ilmaga näha nii Soome kui ka uksest Eesti tulesid,“ ütles Siiri Männi.

„Ja Keri on loomulikult lindude saar. Augustis ei ole neid siin palju, aga kevadel on tõsine pesitsemisperiood,“ lausus Urmo Männi.

Vaata videot ERR-ist!