Kristjanile istuvad ekstreemalad. Mägede kutse avaldus Kristjanis juba aastaid tagasi, mil ta harrastas mäesuusatamist. Seejärel hakkas ta tegelema kaljuronimisega, mille kaudu jõudis ka alpinismitrenni. Tänavu tekkis võimalus minna vallutama esimest „tõelist“ mäge ning Kristjan liitus Eestist Tetnuldile siirdunud mägironijate grupiga.

Gruusias Svaneti piirkonnas asuv Tetnuldi on Kaukasuse suuruselt kümnes mägi ning talviti on see tuntud ka mäesuusakeskusena.

Kristjan valmistus Tetnuldi jaoks põhjalikult. Ta harjutas suuremate koormustega, täites seljakoti veemahutitega ning matkates 18-kilose koormaga, et tunda, mida tähendab selline varustus raskel tõusul. „Enne Tetnuldit olin teinud mägimatku, näiteks Rumeenias, kuid neid ei saa esimese tõelise alpinismikogemusega võrrelda,“ ütleb Kristjan.

Tõus tippu algas peale südaööd

Tegelikult osutus Tetnuldi vallutamine eeldatust kaks korda raskemaks. Tipupäeval alustas Kristjan koos kaaslastega Elamus+ rühmast tõusu baaslaagrist kell üks öösel, et jõuaks tippu päikesetõusuks. Eelnevatel päevadel oli grupp aklimatiseerumistõusul lume sisse osaliselt ette teinud trajektoori, mida mööda tipupäeval liiguti. Grupp sidus end kahte neljasesse köiskonda ja alustati pimeduses tipu poole liikumist. Tuli käia täpselt mööda oma trajektoori ning tipule lähenedes läks ronimine tehniliseks ja ohtlikuks. Tuli liikuda kitsast mäeharja mööda üles, kus mõlemal pool oleks olnud pikk tee alla. „Tetnuldi osutus ikka tõsiseks ja nõudlikuks mäeks, nii et nn matkast oli asi kaugel,“ sõnab Kristjan.

Öine ronimine

Päris tippu, 4858 meetrile, seekord ei jõutud. Seda põhjusel, et tõusev päike oleks hakanud lume pealiskihti sulatama, mis oleks tagasituleku väga ohtlikuks teinud. Rühm võttis vastu otsuse, et piirdutakse 4450 meetriga. Eesti grupist jõudis üles kaks naist ja kuus meest.

Laskumisel tuisk ja äike korraga

Mäelt alla tulek ei osutunud samuti kergeks, kuna tuli rinda pista tormiga, mis oli sama päeva hommikul mäe enda alla matnud. Tuiskav lumi ja äike tekitasid kahtlust, et kas allatulekuga tuleks oodata. Siiski otsustas grupp baaslaagri kiiremas korras kokku pakkida ja seada sammud mäest alla. Tagantjärele tundus see ainuõige otsus, kuna laagrikohalt lahkudes oli õhus tunda staatilist elektrit, mis kaasas oleva metallvarustuse särisema pani. Sellegipoolest jõudis grupp edukalt tagasi alla.

Keerulised ilmastikuolud

Gruusias oli Kristjanil aktiivne puhkus, kuna lisaks Tetnuldile ronimisele harrastas ta teisel puhkusenädalal kaljuronimist. Tal on plaanis järgmised ja kõrgemad mäed, aga neist on veel vara rääkida. Samas piirkonnas asub Ushba mäetipp, mis Tetnuldist madalam, kuid tehniliselt väga keeruline.

Kristjan arvab, et Tetnuldile jõudmine oli kogemus, mis muutis teda kui inimest. Ennekõike andis see kinnitust teadmisele, et mugavustsooni piire tuleb aina laiendada.