Itaalia on katkestanud oma kuldse viisa programmi venelastele ja valgevenelastele, avaldas riigi majandusministeerium oma veebilehel.

Itaalia meedia vahendab, et otsus võeti vastu juuli keskel - rohkem kui aasta pärast seda, mil Euroopa Komisjon seda teha soovitas.

Investorviisaprogrammid, teisisõnu kuldsed viisad, pakuvad inimestele võimaluse omandada teatud riigis elamisloa. Selleks peab inimene ostma seal maja, investeerima suuri rahasummasid või tegema riigile annetuse.

Euroopa Liidu liikmesriikidele tähendab see tihti ka juurdepääsu saamist Schengeni ala riikidele ja võimalust neis vabalt ringi reisida.

Itaalia programm pakub kaheaastast elamisluba vastutasuks 2 miljoni euro suurusele investeeringule Itaalia valitsuse võlakirjadesse, 500 000 euro suurusele investeeringule Itaalia aktsiaseltsi, 250 000 euro suurusele investeeringule Itaalia iduettevõttesse või 1 miljoni euro suurusele annetusele heategevuslikule algatusele Itaalias.

Viisat saab pikendada maksimaalselt kolmeks aastaks ja pärast kümmet aastat on võimalik taotleda kodakondsust.

Miks soovitas Euroopa Liit kuldsete viisade programmi seiskamist?

Eelmise aasta märtsis kutsus Euroopa Komisjon EL liikmesriike üles peatama investorviisaprogramme Venemaa ja Valgevene kodanikele.

Komisjon hoiatas, et need, kelle suhtes kehtivad sanktsioonid või kes toetavad oluliselt sõda Ukrainas, võisid nende kavade alusel omandada Euroopa Liidu kodakondsuse või juurdepääsu Euroopa Liidu riikidele, sealhulgas liikumisvabaduse Schengeni alal.

Itaalia ajakiri Altreconomia teatas, et Itaalia väljastas eelmisel aastal kuldse viisa vähemalt 32 venelasele. Taotlusi laekus kokku vaid 36. Seda oli rohkem kui Ühendkuningriikide, USA ja veel 23 Euroopa Liidu välise riigi investoritele väljastatud viisade arv kokku.

Puuduvad andmed, mis näitaksid, kui palju on neid sellel aastal seni välja antud.

EL riigid saavad lahti oma investorviisadest

Itaalia on üks väheseid Euroopa Liidu riike, kes endiselt väljastab kuldseid viisasid.

Euroopa Komisjon on varem öelnud, et sellised programmid ohustavad turvalisust, läbipaistvust ja Euroopa Liidu väärtusi.

Selle aasta alguses tühistas Iirimaa oma immigrantide investorite programmi, mis pakkus riigi elamisluba vastutasuks 500 000 euro suurusele annetusele või kolme aasta pikkusele iga-aastasele 1 miljoni euro suurusele investeeringule riiki.

Ka Portugal on lõpetanud kuldsete viisade väljastamise, eesmärgiga võidelda kinnisvara- ja üürihindade tõusu vastu.