19. augustil toimuvad linnas mitmed tasuta kontserdid ja etteasted, tortide degusteerimine ning eriprogramm lastele. Sünnipäevapidusused on Riia linna suvise kultuuriprogrammi „Julgus ja rõõm õitsevad seal, kus me kohtume“ üheks tipphetkedest.

„Julgus ja rõõm on need märksõnad, mis iseloomustavad möödunud aastat. Oleme õppinud, kui oluline on üksteise toetamine ning võimalus nautida vabadust. Riia sünnipäeval ehk 19. augustil toimuvad sündmused on vaid üks osa kogu Riia kultuurisuvest, mis on täis erinevaid algatusi, näiteks linnaosade festivalid,“ ütles kunstiajaloolane ja programmi „Julguse ja rõõmu suvi“ kuraator Lina Brizaka-Priekule.

„Teist aastat järjest korraldatav suvine kultuuriprogramm on suurepärane võimalus kogeda Riiat tavalisest erineval viisil. Pidustustele on oodatud kõik Riia elanikud ning loomulikult ka meie naabrid ning külastajad kaugemaltki,“ lisas Brizaka-Priekule.

Riia 822. sünnipäeva programm saab avapaugu reedel, 18. augustil, kui kõik on oodatud Daugava jões asuvale Lucavsala saarele. Kell 21 on kavas Läti populaarsete muusikute kontsertprogramm ning kell 22 algab Baltimaade suurim droonishow Daugava jõe kohal. 10-minutiline audiovisuaalne etendus ühendab 500 drooni ja jutustab Riia lugu minevikust tänapäevani, rõhutades selle pidevat arengut.

19. augustil toimuvad suuremad sündmused:

  • Toomkiriku aias ja kiriku jalamil on lastele ja peredele mõeldud tegevused, sealhulgas teatrietendused, loomingulised töötoad, tsirkusekool. Toomväljakul (Doma laukums) toimuvad päeva jooksul mitmed etteasted, ka 2022. aastal Eurovisiooni võitnud Kalush Orchestra kontsert. Programm tipneb „Julguse ja rõõmu laulude“ kontsertiga. Üles astuvad mitmed Läti tuntud muusikud - koor Maska, Ieva Akuratere, Ilona Bagele, Aija Andrejeva, Miķelis Putniņš, Daumants Kalniņš, Kristīne Pāže, Gustavo jt.

  • Raekoja platsil juhatatakse kell 14 sünnipäevapidustused sisse Riia linnapea kõnega. Kell 19.45 algab ühine laulmine läti ja ukraina keeles kooriga „Maska“. Avatud on lauamängude ala.

  • Liivi väljakul toimub mittenaljakate naljade võistlus, minigolf, erinevate tsirkuste etteasted ning lõpetuseks kohaliku huumoribändi Mazais Princis kontsert.

  • Smilšu tänavale on planeeritud džässi- ja ooperimuusikale pühendatud lava, ülses astuvad artistid Lätist, Poolast, Ukrainast ja Indiast.

  • Pilsi tänaval toimub kogu tänava pikkuses käsitööturg. Kogu vanalinnaalal toimuvad kaasaegse tsirkuse etendused ja elanikel on võimalik osaleda maitsvaima koogi valimise konkursil.


Täpsem info Riia linna sünnipäeva ja tasuta sündmuste kohta leiab LiveRiga veebilehelt.