Et aidata teil nende rohkete võimaluste seas orienteeruda, on Cēsise piirkonna turismiarengu agentuur koostanud juhise, mis aitab teil leida endale sobivaima vaba aja veetmise viisi.

Kultuurisõpradele

Kultuurisõbrad, sealhulgas muusika- ja kunstihuvilised, leiavad Cēsise kaunist ning keskaegsest linnast kindlasti enda jaoks mitmeid huvitavaid tegevusi. Cēsise akustilises kontserdisaalis saab näiteks nautida kõrgetasemelisi muusikalisi etendusi, sealhulgas sümfoonia-, kammer-, džäss- ja nüüdismuusikakontserte, samuti teatri- ja kinoetendusi ning kunstiprojekte. Lisaks on kontserdisaalis ka kunstigalerii, kus eksponeerivad oma töid nii tuntud kui ka alles tuntust koguvad läti kunstnikud.

Lähedal asub ka lätlaste jaoks väga oluline sihtasutus, rahvusvaheline Läti kunsti keskus (PLMC), kust võib leida teise maailmasõja ajal pagendatud läti kunstnike ja välismaal elava noorema põlvkonna loomingut. PLMC külastamine ei ole mitte ainult emotsionaalne, vaid tutvustab külastajatele ka läti kunsti laiast maailmast.

Gastronoomiliste hõrgutiste nautijatele

Gastronoomid teavad, et reis on täielikult edukas alles siis, kui kõige maitsvamad toidud on ära proovitud. Kui olete selle väitega nõus, siis teadke, et Cēsises saab teie kõht rõõmuga täidetud.

Näiteks saadab uus ajaloolise tähtsusega restoran Kest, mille peremees on peakokk Māris Jansons, teid meeldivale gastronoomilisele seiklusele nii tuntud kui ka suhteliselt avastamata aladele.

Lisaks saab Līgatne ajaloolises Papīrfabrikas asuvas Chef's House'is nautida hooajaliselt kohandatud menüüd piirkondlikust kraamist. See on teie võimalus maitsta kõige paremaid hõrgutisi, mida valmistab Lätis tuntud ja paljude lemmikuks saanud kokk Ēriks Dreibants kohalike talunike ja looduse saagist.

Restoran Jāņoga pakub aga laia valikut Läti kohalikke talutoite heledas ja moodsas interjööris. Saate lõõgastavas ja rahulikus atmosfääris nautida tõeliselt maitsvaid liha-, kala- ja taimetoite, mis on valmistatud kohalikest toodetest.

Aktiivse puhkuse nautijatele

Gauja oma kauni oruga on kahtlemata kõige populaarsem ja suurejoonelisem jõgi Cēsise piirkonnas, kuid ka välisturistidele vähem tuntud Brasla on kohalike seas populaarne veeturismi jõgi. Paadid alustavad enamasti oma teekonda mööda looklevat jõge Plācisest või Straupest ja jätkavad seda kuni Riia-Valmiera maanteesilla või Gauja jõe suudmeni.

Rohked kaljud Brasla jõe ääres muudavad teekonna põnevaks ja silmale meeldivaks. Jõe kallast kaunistab aga ilus lehtmets, mis Straupe juures taandub ja paljastab iidse ning väiksema hansalinna hooned. Lisaks paatidele on jõel võimalik kasutada ka SUP-laudu.

Kui armastate aga jalgsi matkata, soovitame nautida Cēsise piirkonna looduse võlu ja minna Gauja oru vasakule kaldale. Seal asuvad muljetavaldavad Līču-Laņģu kaljud, mis on umbes 30 meetri kõrgused. Ümber kaljude kulgeb seitsme kilomeetri pikkune matkarada, mille läheduses on umbes 20 allikat. Nende tegevus on loonud erineva pikkuse ja suurusega koopaid ning nišše, mis muudavad jalutuskäigu eriti põnevaks ja vaheldusrikkaks. Ka koopad ise on erilised: kõige pikem on 48-meetrine Laņģu koobas, millest voolab tugev allikas; veidi põhja pool asub Vidējā Laņģu koobas ja veidi edasi Mazā Laņģu koobas, mis on vastavalt 30 ja 4,2 meetri pikkused.

Ka jalgrattaspordi harrastajatel on, mida avastada! „Roheliste raudteede“ marsruut viib teid endistele raudteeliinidele Vidzeme ja Lõuna-Eesti vahel. Need vonklevad läbi maaliliste maastike, mööda erinevatest loodusobjektidest, jõgedest, Gauja rahvuspargist ja teistest rikkaliku kultuuripärandiga kohtadest. Marsruudi kogupikkus on 750 km.

Jalgrattal saab tutvuda ka ajalooliste hansalinnade ja nende ajaloolise pärandiga, Gauja oru ja kaugete metsaradadega ning muidugi ka võluva Cēsise vanalinnaga.

Linnapuhkuse nautijatele

Cēsise süda on kahtlemata tema lossikompleks – Cēsise keskaegne loss ja Cēsise uus loss. Seda ümbritsevad kaks romantilist, kaunist ja tegevusi pakkuvat parki – Cēsise lossipark ning Maija park. Siin saate nautida mõnusaid loodusmatku, mida saadab Maija pargis elav graatsiline mustade luikede paar Katrīna ja Grāfs.

Āraišis saate aga tutvuda iidsete inimeste eluga. Āraiši järvelinnus on ainus 9.–10. sajandi kindlustatud asula rekonstruktsioon Euroopas. Park räägib muistsete latgalite eluviisist ja traditsioonidest, samas kui Meitu saarel on näha ka kivi- ja pronksiaegsete elamute sarnaseid ehitisi. Kuid külastus ei lõpe sellega – pargis asuvad ka Āraiši keskaegsed lossivaremed ja veidi kaugemal on ka Āraiši tuuleveski. Siin saab mitte ainult tutvuda teravilja valmistamisega, vaid ka proovida kätt iidsete meetodite järgi jahu ja manna jahvatamisel.

Ajaloo- ja kirjandushuvilistel soovitame külastada Vecpiebalga mõisakompleksi, mis asub Läti lühima jõe – Orisāre ehk Arisa ääres. Mõisa ehitas 1688. aastal Rootsi valitsus. Suurepärane klassitsistlikus stiilis hoone, mida ümbritseb korrapäraselt planeeritud maastikupark paljude eksootiliste puu- ja põõsaliikidega, oli ka kuulsa Läti romaani „Maamõõtjate ajad“ (läti k „Mērnieku laiki„) prototüübiks. Mõisakompleksi saab vaadata vaid väljastpoolt või ettetellimisel.

Niisiis valige välja oma lemmikatraktsioonid ja vaba aja veetmise võimalused ning kohtume Cēsise piirkonnas!

Rohkem teavet vaatamisväärsuste kohta leiate siit: turisms.cesis.lv/wpcontent/uploads/2023/07/cesis_attracts_ee.pdf

Jaga
Kommentaarid