UNESCO sõnul ei tee Itaalia piisavalt, et kaitsta Veneetsiat kliimamuutuste ja massiturismi mõju eest. Nende sõnul seisab Veneetsia silmitsi pikaajaliste, kuid kiireloomuliste probleemidega.

Veneetsia on tuntud oma kanalite ning kultuuriobjektide poolest. Aastaid on linn võidelnud ületurismi vastu. Ühel päeval 2019. aasta karnevali ajal külastas Veneetsiat umbes 193 000 inimest. Veneetsia on valmistunud kehtestama külastajate arvu kontrollimiseks päevatasu, kuid vastuväidete tõttu on see edasi lükatud.

UNESCO sõnul on Itaalia valitsuse pakutud parandusmeetmed ebapiisavad. Itaalia ei ole nende sõnul suhelnud püsivalt ja sisuliselt alates komitee viimasest istungist 2021. aastal, mil UNESCO ähvardas Veneetsiat musta nimekirja kanda.

Veneetsia linnavalitsuse pressiesindaja ütles Reutersile, et linn loeb hoolikalt UNESCO maailmapärandi komitee keskuse täna avaldatud otsuse ettepanekut ja arutab seda valitsusega.

UNESCO maailmapärandi keskuse eksperdid vaatavad korrapäraselt üle ÜRO kultuuriasutuse 1157 maailmapärandi objekti seisundi. Septembris Riyadhis toimuval kohtumisel vaatab 21 UNESCO liikmesriigist koosnev komitee üle 200 mälestist ja otsustab, millised neist lisatakse ohunimekirja.

Ligikaudu 10 mälestist soovitavad eksperdid liikmesriikidel lisada ohunimekirja. Praegu on nimekirjas Odessa ajalooline keskus Ukrainas, Timbuktu linn Malis ning mitmed paigad Süürias, Iraagis ja Liibüas. Ohunimekirja soovitakse kanda ka Kiiev ja Lviv.