Eelmine kolmapäev oli Loode-Norras üks rahvarohkemaid päevi – kruiisilaevadelt läks maale enam kui 10 000 turisti. Nii saabus ka Stadlandeti poolsaarele umbes 16 bussitäit turiste.

Vestkapi restoran ehitas 2019. aastal kolm ajutist tualetti restoranist välja, üldalale, et turistid saaksid neid kasutada, kuid seni on pidanud restoran ise kõik kulud katma. Restorani omanik Kristina Leknesund Myrseth hindab, et sel suvel on kulud umbes 80 000 Norra krooni. Näiteks tuleb WC-sid mitu korda päevas koristada, lisaks osta tualettpaberit ja seepi ning maksta ka paakide tühjendamise eest. Restoran on püüdnud mitu korda rääkida kohaliku omavalitsusega, et nad võtaksid osa kuludest enda kanda, kuid seni edutult.

WC pandi kinni

Eelmisel kolmapäeval otsustas restoran tualetid lukku panna. Nad kartsid, et kuna turiste saabub korraga palju, tekib parklas paras liikluskaos ja see pole enam inimestele ohutu. Asjad aga läksid sellest hoolimata käest ära.

„Nad lihtsalt tungisid sisse. Lõhkusid ukse maha ja kasutasid tualetti,“ kirjeldab Myrseth. Ta ei taha küll otsesõnu turiste süüdistada, lisades, et probleem on kohalikus omavalitsuses ja reisikorraldajates, kes ei taha tualeti kasutamise eest maksta.

„Ma ei taha sellega enam tegeleda,“ sõnab Myrseth.

Eelmisel kolmapäeval murdsid kruiisituristid suletud tualeti ukse maha.

Kõige hullem olevatki olukord kruiisituristidega, keda sõidutatakse ringi bussidega. Neile antakse tavaliselt pool tundi, et käia poes, tualetis ja teha pilte. Kõigile sellest ajast aga ei piisa ja nii jäetaksegi WC enda järelt koristamata. „Korraga on 1000 inimest, kes tahavad vetsu. Tasuta. Ilma enda järelt koristamata,“ kirjutas Myrseth nördinult Facebooki.

Tihti jätavad turistid endast maha täieliku läbu.

Probleem on Norras olnud pikka aega. Turistid kasutavad teeäärseid tualette, kuid pole alati selge, kes nende korrashoiu eest maksma peaks. Nii soovivad paljud turismimaksu kehtestamist, et kogutud rahast tualettruume koristada ja prügi ära vedada.