Santiago de Compostela on silmapaistev turismisihtkoht, mis on tuntud ka kui Santiago de Compostela palverännaku lõpp-punktina.

Igal aastal kogunevad palverändurid linna katedraali, eelmisel aastal külastas linna 439 000 palverändurit.

Ametnike hinnangul on aga linna toimimiseks vajalik turismimaks. Kavandatav maks, suurusjärgus 0,5-2,50 eurot inimese kohta, kehtestatakse Santiago de Compostela hotelliomanikele alates 2025. aastast.

Hispaania ametnike sõnul võib plaanitav maks tuua linnale aastas 2,5 kuni 3 miljonit eurot. Raha kasutataks linna ajaloolise keskuse kaitsmiseks.

Äsja valitud linnapea Goretti Sanmartín kavatseb vabastada Santiago de Compostela liigsetest turistidest. Sanmartín kordas, et Santiago turismi ülekoormusega seotud probleemid on peamiselt seotud avalikkuse teadlikkuse suurendamisega. „See ei ole niivõrd küsimus saabuvate inimeste arvust, vaid inimeste teadlikkus sellest, et tuleb austada kooseksisteerimise põhinorme ning tagada kultuuripärandi austamine ja selle eest hoolitsemine. See on pigem teadlikkuse küsimus, millega me peame tegelema algusest peale,“ lisas ta.

Linnapea nimetas mitmeid väljakutseid, sealhulgas sanitaar- ja turvameetmeid ning ajaloolise pärandi haldamist, mida turismimaks kataks.