Rhodoses on kuumalaine tõttu viimastel nädalatel puhkenud mitmeid metsatulekahjusid. Saare piirkondades Kameiroses, Atavyroses ja Lindoses kuulutati neljapäeval seetõttu välja eriolukord.

Rhodosel puhkav Iltalehti lugeja ütleb, et tema ja ta pere pidid linnast lahkuma hingamisraskuste tõttu, mis olid põhjustatud läheduses möllava metsatulekahju suitsust. Lugeja sõnul põleb metsatulekahju Rhodose kaguosas Kiotari lähistel juba neljandat päeva.

„Reedel pärast tuulesuuna muutumist hakkas hotellialasse suitsu kogunema. Paari tunniga oli õhk suitsust paks ja õhus lendles tuhk,“ ütles ta.

Lugeja ütles, et suits ärritas tugevalt tema kurku ja silmi. Sümptomite all kannatas eriti tugevalt pere laps. Näomaskid küll aitasid suitsu eest kaitsta, kuid pere ei jäänud olukorra laabumist ootama, vaid otsustas liikuda Rhodose mandrialale, kuhu metsatulekahjude suits ei ulatu.

Lugeja sõnul levivad tulekahjud ohjeldamatult ning kohalike uudiste andmetel on lähipäevil tugev tuul. Need võivad tulekahjude levikut veelgi kiirendada.

Kreekas on puhkenud kümneid metsatulekahjusid, mille tõttu on suur osa elanikest evakueeritud. Paljudes kohtades on elanikel soovitatud siseruumides viibida, et vältida paksu suitsu sissehingamist. Sel nädalavahetusel võib Kreekas tõusta temperatuur 45 kraadini. Sellest saab Kreeka 50 aasta kõige kuumem juulikuu.

Lõuna-Euroopa piirkond on Cerebose kuumalaine küüsis olnud umbes nädal aega. Kuumalaine on toonud mitmel pool üle 40 kraadi sooja ja näiteks Itaalia on 16 linnas välja kuulutanud punase hoiatuse.

Hea lugeja, kas ka Sul on olnud kuumalainega seoses kogemus? Kirjuta sellest aadressil vihje@delfi.ee