Juunis 2018 läks Soome pereisa koos oma 12- ja 19-aastaste poegadega kauaoodatud Vahemere kruiisile Royal Caribbean Cruise'i laeval.

Kruiis sisaldas piiramatuid alkohoolseid jooke. Perekonna 19-aastane poeg jõi neid nii palju, et sai alkoholimürgistuse.

Poiss pandi laeval tilguti alla, kuid enne seda õnnestus tal teist reisijat mitu korda näkku lüüa.

Järgmisel päeval eemaldati poiss laevalt. Ta jäi Gibraltaril mandrile, tema isa ja noorem vend jätkasid reisi.

Isa esitas hagi laevafirma tegevuse vastu. Isa sõnul oli ülejäänud pere reis ära rikkunud, sest üks poiss eemaldati laevalt. Isa eitas poisi ahistamist. „Isegi kui ahistamine oleks tõsi, ei oleks tohtinud poega niimoodi kohelda,“ seisab hagiavalduses.

Isa sõnul olid teised pereliikmed sündmustes süütud ja nüüd oli neile tahtlikult tekitatud kahju reisikulude ja halva tuju näol. Mehe sõnul ei saanud ta enne reisi soomekeelseid reisijuhiseid.

Isa nõudis laevafirmalt ligi 5000 euro suurust hüvitist. Summa sisaldas muu hulgas isa enda reisi hinda ja ligi 200 eurot taksokulusid.

Laevafirma hinnangul oli hagi alusetu. Ettevõtte sõnul peab isa jõudma arusaamisele, et täiskasvanud poeg, kes on käitunud vägivaldselt, võidakse laevalt eemaldada.

Isa ja noorem laps olid kruiisil lõpuni välja ja seega näiteks mehe nõue 1000 eurot hüvitist „kasutamata teenuste“ eest ei olnud tõene.

Helsingi ringkonnakohus nõustus laevafirma seisukohtadega ja jättis hagi rahuldamata.

Laevandusettevõte nõudis, et isa hüvitaks kohtukulud. Isa nõudis kohtukulude mõistlikku hüvitamist muu hulgas seetõttu, et isa esitatud hagi oli peaaegu identne poja poolt laevandusettevõtte vastu algatatud hagiga.

Ringkonnakohus väitis, et üldiselt võivad kohtukulud olla mõistlikud, kui üks kohtuvaidluse pool on rahvusvaheline äriühing ja teine on eraisik, kes on tarbija.

Isa aga rõhutas kogu aeg, et poeg ei ole käitunud vägivaldselt, kuigi isale näidati kohtuprotsessi ajal ka videosalvestust sündmustest. Ringkonnakohus jõudis järeldusele, et kohtukulusid ei ole põhjust alandada.

Isa pidi maksma 19 500 eurot laevafirma kohtukulud.

Isa kaebas ringkonnakohtu otsuse apellatsioonikohtusse. Ta nõudis, et hagi rahuldataks ja et ta vabastataks kohtukuludest.

Helsingi apellatsioonikohus ei andnud luba edasiseks töötlemiseks. Seega jääb ringkonnakohtu otsus jõusse.