Maailma mastaabis on Juminda 1941. aasta miinilahing üks rängemaid teise maailmasõja sündmusi meie koduvetes, mis on ühtlasi kõigi aegade ohvriterohkeim merelahing Läänemerel. Kuulsa Pearl Harbori ohvrite arvu ületab Juminda miinilahing viiekordselt. Ometi teatakse sellest traagilisest sündmusest teenimatult vähe. Näitus „Põrgu Läänemerel“ avab 82 aasta taguse katastroofi sünget tausta ning sellesse põrgusse sattunud inimeste ja laevade lugusid.

Hara sadam on Lennusadama näitusele „Põrgu Läänemerel“ suurepärane asukoht

Lennusadamast Hara sadamasse kolinud näitus on meenutus ohvriterohkeimast merelahingust Läänemerel. Hara sadam on sellele paslik asukoht, sest paikneb 1941. augusti lõpus aset leidnud miinilahingu asukoha vahetus läheduses. Sadama kailt avaneb merevaade sündmuskohale, kus suur osa Tallinnast põgenenud ülerahvastatud laevu miiniplahvatuste tõttu hukkus. Kaihoone teisel korrusel on võimalik kuulata-vaadata inimeste lugusid ja uudistada näituse erinevaid installatsioone, mis kujutavad laevahukku.

27. augustil 1941 algas Tallinnas punavägede evakueerimine Saksamaa pealetungi eest. 28. augustil 1941 vallutasid peale tungivad Saksa väed Tallinna. Punalipulise Balti laevastiku peajõud koos kiiruga ja ülepeakaela laevadele laaditud sõjaväelaste ning eraisikutega – kokku üle 30 000 inimese ja enam kui 200 laeva võtsid suuna Kroonlinna ning Leningradi peale. Järgmisel kahel päeval sõitis miinile, sai torpeedo või lennukipommi tabamuse üle poolesaja laeva ja hukkus hinnanguliselt 15 000 inimest.

Külastaja saab näitusel tutvuda sündmuse ajaloolise taustaga, olla tunnistajaks sündmustele evakuatsiooni eelõhtul ja lahingumöllus ning mõtiskleda tragöödia tänapäevani kestvate järelmõjude üle. Näituse keskse telje moodustavad inimeste mälestused sellest traagilisest sündmusest ja palju hukatust toonud meremiinid.

Lisaks saab uudistada ka allveelaevade baasi ja seal olevat fotonäitust „Saladuslik sadam“, mis viib külastaja tagasi aega, mil sadamas tegutses Nõukogude sõjalaevastiku demagnetiseerimise baas.

Olenevalt sadama lahtiolekuaegadest võib näitust minna vaatama iga päev, soovi korral on võimalik näituse külastust tellida ka koos retkejuhiga, kes räägib Juminda merelahingu ajaloolistest sündmustest. Retkejuhi saab broneerida sadama meiliaadressil sadam@harasadam.ee.

Avasta ajalooline Hara allveelaevade baas

Lisaks Lennusadamast Harasse kolinud interaktiivsele Juminda miinilahingu näitusele on Hara sadamas ajaloolist avastamist veelgi. Näiteks võib teha ringkäigu Hara allveelaevade baasis ja selle ümbruses.

Hara allveelaevade baas oli Nõukogude Liidu mereväe allveelaevadele mõeldud peamine baas Balti lahel, mis ehitati 1956. aastal ja millest sai oluline tugipunkt Nõukogude Liidu Balti mere laevastikule. Baasi asukoht Juminda poolsaarel oli strateegiliselt oluline, kuna see võimaldas Nõukogude Liidu mereväel jälgida Soome lahte ja kontrollida Läänemere olulist laevateed. Allveelaevadele mõeldud baas oli hästi varjatud ning mahutas suures koguses tehnilist varustust, sealhulgas torpeedosid ja raketisüsteeme.

Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist 1991. aastal jäi Hara allveelaevade baas mahajäetud seisundisse. Sadama varemed, mida ümbritsevad kaunid merevaated, on aastate jooksul muutunud atraktiivseks turismisihtkohaks.

Kui otsid tavapärase väljasõidu asemel midagi uut ja huvitavat, siis Hara sadamas pakutavad elamusretked viivad sind ja su seltskonda nii endisaegsesse allveelaevade baasi kui ka lähedal asuvasse sõjaväelinnakusse ja Hara saarele.

Uued valikus olevad elamusretked pakuvad võimalust minna Hara sadamast otse Majakivi matkarajale ja paadisõitu Hara saarele.

Väha tore on ette võtta paadi- või kajakimatk, mille käigus viib retkejuht sinu seltskonna avastama asustamata Hara saart, nautima Hara lahe põnevaid vaateid ning tutvustab Lahemaa kaunist loodust ja Hara piirkonna põnevat ajalugu.

Retkede kohta uuri lähemalt Hara sadama kodulehelt või kirjuta info@harasadam.ee.

Hara sadamas saab aktiivselt ja huvitavalt puhata

Iga puhkaja, kes juba kord Hara sadamasse jõudnud, leiab sobiva tegevuse – harjuta kätt minigolfis, naudi lummavat merevaadet SUP-laual, tutvu ümbruskonnaga jalgratastel ja palju muudki. Näiteks on valikus kaluripaadiga sõit Hara saarele, kus on imeline ürgne loodus, sadamakai, tuletorn ja hoonete varemed, mis on tänaseks osa ajaloost. Erilisi vaateid näeb just mere poolt maismaale vaadates.

Neil, kes soovivad vahetult ja omas rütmis lahel ringi kulgeda, on võimalik kasutada SUP-laudu, et avastada sadamaehitisi neilt külgedelt, mis kail liikudes kättesaamatuks jäävad, või seilata Hara saarele või nautida kauneid vaateid Hara lahelt. Ja miks mitte harrastada päikesetõusul või loojangul SUP-joogat.

Õhtu võid lõpetada lõkke ümber olemise ja iglu- või suitsusauna mõnude nautimisega. Iglusaun pakub maalähedust ja ehedust oma traditsioonilise puuküttega kerisega. Leilitamise vahepeal on võimalik eesruumis mugavalt lõõgastuda ja nautida head seltskonda, vaateid ja hubast olemist. Suitsusaun on saun, millel pole korstnat. Saunaruumis on suur kerisega ahi, mida köetakse mitu tundi. Sauna kütmisel tuleb suits saunaruumi ja soojendab sauna lisaks kerisekuumusele. Kui saun on köetud, lastakse viimane suits välja, tuulutatakse ruum ja saunalised võivad tulla.

Aktiivsete tegevuste ja saunade saadavuse ning hindade kohta leiad infot Hara sadama kodulehelt.

Sadamaresto pakub maitseid maalt ja merelt

Muidugi läheb avastades ja seigeldes kõht tühjaks. Hara sadama restoran on mõnusate vaadetega ajaveetmiseks ideaalne koht.

Restoran asub sadamahoones avatud terrassil ja pakub kergemaid suupisteid ning eineid ja maitsvaid à la carte menüü roogi. Merekohinat ja lummavaid vaateid saab nautida maitsvate kokteilidega.

Kaunite merevaadetega Hara sadama restoran on avatud suvisel hooajal iga päev kell 12.00–22.00 (või nii kaua, kui jaksu on).

Laua broneerimise või ürituse toitlustamise pakkumise saamiseks kirjuta restoran@harasadam.ee või helista +372 5616 4027.

Teistmoodi ööbimine iglu glämpingus

Kas päev Hara sadamas oli nii tegevusrohke ja põnev, et ei tahakski pärast õhtusööki ning päikeseloojangu nautimist lahkuda? Sellisel juhul ööbi armsas kahekohalises paadikujulises glämpingus. Igast majakesest avaneb hurmav vaade Hara lahele. Hara glämpingus võid kasvõi terve päeva istuda, nautida värsket õhku ja kuulata hommikul merele minevaid kalureid. Toidu- ja joogipoolise eest kannab hoolt sadama restoran. Soovijatel on võimalik kasutada ka grilli. Pesemisvõimalused on sadamahoones.

Soovid broneerida või lisainfot? Võta ühendust e-posti teel või
telefonil +372 5685 7001.

Sõjaväesadama territooriumil asuvas Hara sadamas põimuvad imeline Lahemaa loodus, ajalugu ja esivanemate visadus. Avasta sadamas ajaloo keerdkäike valgustav näitus „Põrgu Läänemerel“, uuri, missugune näeb välja endine allveelaevade baas, seikle aktiivselt maal ja merel, tee lõket, külasta Sadamarestot ja ööbi iglu glämpingus ning koge, et oled saanud unustamatute elamuste võrra rikkamaks.

Kõige selle kohta, mida Harasadamas teha ja näda saab, leiad vajaliku info lehelt harsadam.ee

Asukoht

Hara sadam, Kuusalu vald,Harjumaa

Lahtiolekuajad

01.06 – 31.08 : E-P 12-20

Kirjuta

Helista

Jaga
Kommentaarid