Üle silla saarele

Öland on suuruselt teine saar Rootsis ja asub nii ranniku lähedal, et sinna saab Kalmari linnast sõita lausa autoga, sest saarele viib 6 kilomeetri pikkune sild. Hiljuti saart perega külastanud Kristiina Laaniste teab omast kogemusest, et saarele saamine on väga mugav ja silla ületuse eest tasu ei küsita. Enne silla ületamist soovitab Laaniste aga külastada ka Kalmari vaatamisväärsusi. Eriti jäi perele meelde Kalmari võimas loss, mida peetakse Põhjamaade kõige paremini säilinud renessansiaegseks lossiks. „See meenutab veidi meie Kuressaare lossi, sest on samamoodi veega ümbritsetud,“ muljetab Laaniste.

Rootsi sõitis Kristiina pere Paldiskist väljuva DFDS laevaga, sest väljumisajad sobisid reisiplaanidega kõige paremini. „Käisime Rootsit avastamas matkabussiga ning Rootsis maabusime Kapellskäri sadamas, kus olime kohal kõigest 10 tunniga,“ räägib Laaniste.

Ölandi puhul üllatas see, et tegemist oli väga rahuliku saarega, kus on palju paekivist karjaaedu, tuulikuid, karjamaid, vanu ruunikive, kindluste varemeid ja muud. „Loodusmaastik ja tunne olid hoopis teistsugused kui Eesti saartel, mistõttu pakkus huvitavat vaheldust,“ meenutab Laaniste.

Tõeline saareelu

Öland on geograafiliselt pikk ja kitsas saar, mille lõuna- ja põhjatipus asub igale saarele kohaselt ka majakas. Laaniste perekond sõitis matkabussiga läbi terve saare ja üheskoos vaadati mõlemad majakad üle. „Põhjatipu majaka ümbrus oli hästi vaikne ja rahulik, teel tervitasid meid vabalt jalutavad lambad ning õhtul olime sealkandis ainsad inimesed. Lõunatipu majakat külastasime päeval – see asus täiesti keset rannakarjamaid ja igal pool oli palju veiseid ja lambaid, isegi keset sõiduteed,“ meenutab Laaniste. Lõunatipu majaka torni saab ka sisse ronida ja saare loodust kõrgemalt imetleda.

Lammas teel

Üks saare vaatamisväärsusi on kindlasti Borgholms Slott. Ligi 800 aasta vanuses lossis, mida on kirjeldatud kui Põhjamaade võimsamaid varemeid, asub praegu muuseum, mis pakub ainulaadset ajaloolist avastamisrännakut läbi Rootsi, Põhjamaade ja Euroopa ajaloo.

Muidugi on Ölandil ka rohkelt randu. Laaniste kiidab eriti läänekaldal asuvat Köpingsviki randa. Seal on mõnusalt madal vesi, mis teeb ranna ideaalseks just koos lastega puhkuse nautimiseks.

Eksootilised elamused

Pere üks eredamaid reisimälestusi juhtus aga täiesti ette planeerimata: „Enamik teid Ölandil on karjamaade vahel ning ühel hetkel märkasime tee kõrval järsku kaameleid! Me ei uskunud oma silmi ja pidime matkabussi täitsa kinni pidama,“ muljetab Laaniste. Hiljem selgus, et tegemist oli ilmselt Ormöga Kamelranch karjamaaga, kus asub Põhjamaade suurim kaamelifarm.

Ölandi kaamelid

Saarelt leiab ka teisi eksootilisi loomi. Ölands Djur & Nöjespark on kolm ühes loomaaed, lõbustuspark ja veepark, mis asub maismaad ja saart ühendava silla läheduses. Park on kindlasti väärt sihtkoht peredele, sest Laaniste sõnul on sealne loomaaed paraja suurusega - kõndimist on täpselt piisavalt ja loomadest ära ei tüdine. „Loomi on palju – tiigritest erinevate suurte ahvideni. Oleme perega suured leemurifännid ja ka neid oli seal,“ lisab Laaniste. Pargialal on samuti eraldi kämpingud, et külastajad mitmeks päevaks jääda saaksid.