Palanga tõmbab puhkajad eemale linnakärast ja kingib võimaluse ammutada jõudu looduslikest terviseallikatest – päikesest, mereveest ning puhtast rannaäärse männimetsa õhust. Kliima on Palangas mereline ja suvel paistab enamiku ajast päike – päikeselisi päevi on Palangas lausa kaks korda rohkem kui teistes Leedu linnades. Kõlab igati hästi ja kutsub oma silmaga vaatama! Tutvustame sulle kohti, mida tasub perega Palangasse puhkama minnes kindlasti külastada.

Rand ja promenaad

Kuurortlinna rand on ideaalne koht jalutuskäikudeks ja lõõgastumiseks. Pere saab pikal rannaribal nautida merevaateid, värsket õhku ja üksteisega aega veeta. Palanga liivarannad on lastega peredele ideaalsed, kuna need on laiad, puhtad ja madalaveelised. Lastele meeldib liivas ja madalas rannikuvees mängida, liivalosse ehitada ja supelda, samal ajal kui vanemad saavad rannas lõõgastuda.

Mõnusa kliimaga kuurortlinna promenaad on ideaalne kauniks ja meeldivaks jalutuskäiguks. Promenaad on tuntud värvikate lillepeenarde, skulptuuride ja purskkaevude poolest. See on suurepärane koht perega jalutamiseks ja einestamiseks, sest promenaadil on palju restorane, kohvikuid ning suveniiripoode.

Palanga

Merele ulatuv sild on üks Palanga kuulsamaid vaatamisväärsusi. Sealt avanevad suurepärased vaated nii merele kui ka rannikule. Sild on ka super hea koht, kus nautida mereõhku ja kuulata lainete loodud sümfooniat. Eriti populaarne on see päikeseloojanguaegsete jalutuskäikude jaoks. Sillal on mugav sõita ka lapsevankriga.

Palangat on raske selle sillata tänapäeval ette kujutada, aga silla lugu sai alguse nii: 19. sajandi lõpus otsustasid Tiškevičiai krahvid, kes valitsesid Palangat, ehitada sadama laevadele, mis transpordiksid krahvi tellitud telliseid. Sadam ehitati aastatel 1884–1888, ja sealt sõitis laev Phoenix Klaipėda ja Liepāja suunal. Hiljem, kui telliste eksport ei õnnestunud, hakkas sama laev vedama ka reisijaid. Tormide tõttu täitus sadam lõpuks liivaga ega sobinud enam laevaliikluseks.

Alates 1892. aastast sai merele ehitatud sild populaarseks jalutuskohaks ja 1998. aastal ehitati uus sild betoonplokkidele, mille pikkus on 470 meetrit.

Palanga

See kaunis pargiala on Leedu üks meeldivamaid sihtkohti, mida perega külastada. Palanga mereäärse Birutė pargi nimi pärineb legendist, mis räägib Leedu kuningannast Birutėst, kes oli iidne paganlik Palanga linna kaitsja. Birutė park rajati endisesse püha Birutė metsa ja Birutė mäe territooriumile. 19. sajandi lõpus koostas kuulus prantsuse arhitekt Édouard François André krahv Tiškevičiuse tellimusel maastikupargi projekti.

Palanga, Birutė park

Suurepäraselt kujundatud teeradade ja lillepeenardega park pakub palju erinevaid vaateid ning meeleolusid. Birutė park on tuntud oma lummava looduse poolest. Seal saab jalutada mööda hästi hooldatud radu ja imetleda mitmekülgset taimestikku ning tiike. Palanga professionaalne orkester annab pargis regulaarselt tasuta kontserte, pakkudes suurepärast meelelahutust nii kohalikele kui ka turistidele. Pargis on palju varjualuseid, puhkealasid ja piknikukohti, kus einestada ning lõõgastuda.

Muinasjutupark Palangas

Palangas on mitmeid paiku, mis on mõeldud spetsiaalselt peredele. Üks omapärasemaid on muinasjutupark, mis pakub külastajatele uurimiseks ebatavalisi skulptuure ja interaktiivseid elemente. Elamuse täiustamiseks on iga skulptuur varustatud infotahvliga, mis võimaldab külastajatel lugeda sellega seotud muinasjuttu. Atraktsiooni juures nuppu vajutades võib vastavat muinasjuttu kas leedu või inglise keeles ka kuulata.

Muinasjutupark asub Birutė pargil lähedal ja selle loomisel osalesid lisaks linnaametnikele ka andekad kunstnikud, kes valmistasid pargi jaoks imelisi skulptuure. Nende eesmärk oli leida tasakaal kaasaegse kunsti ja sajanditevanuse rahvakunsti vahel. Iga skulptuur pakub ka võimalust sellel kas ronida, kiikuda või interaktiivselt mängida.

Muinasjutupark Palangas

See muuseum on spetsiaalselt pühendatud koertele ning nende rollile inimeste elus ja kultuuris. Palangas elav Leedu kunstnik Vytautas Kusas ja tema abikaasa Vida alustasid 1991. aastal suveniirkoerte kogumist ning 18 aastat hiljem sai sellest kogust Balti riikide esimene koertemuuseum.

Täna on selle riiulitel ligikaudu 6000 koeri kujutavat eksponaati, mis on pärit 40 maailma riigist. Enamik neist on suveniirkoerad. Muuseum ei ole lihtsalt kunstiteoste ega koerateemaliste esemete hoiustamise koht, vaid see pakub ka hariduslikku väärtust. Seal on ka eksponaate, mis selgitavad erinevate tõugude ajalugu, käitumist ja iseloomuomadusi. Muuseum on eriti populaarne just laste hulgas.

Palanga lastepark

Juba 2012. aastal avati Palangas mere ja männimetsa ääres, Naglio ja Sermuksniu tänava ristmikul lastepark, kuhu on oodatud kõik Palangat külastavad pered. Pargis on mitmeid mänguväljakuid erinevate atraktsioonidega, nagu liumäed, kiiged, ronimisseinad, liivakastid ja muud lõbusat meelelahutust pakkuvad elemendid, mis võimaldavad lastele aktiivset mängulist tegevust.

Laste ohutuse tagamiseks on park ümbritsetud aiaga, varustatud jälgimiskaameratega ning valgustatud. Eriline vastupidav muru ja värvilised lillepeenrad muudavad piirkonna eriti hubaseks. Pargi territooriumil on internet ja lähedal asuv lastekohvik ootab einestama.

Palanga lastepark

Palanga vaatemänguline muusikaline purskkaev on üks linna populaarsemaid vaatamisväärsusi. See pakub muusika saatel arvuti poolt tantsima pandud veejugade loodud lummavaid vee-etendusi, mis on eriti nauditavad õhtuti, kui kogu värvide mäng veelgi paremini esile pääseb.

Spetsiaalsest esindusloendist on võimalik valida tantsivale purskkaevule meloodia ja saata oma eelistus SMS-i teel. Tantsiva purskkaevu esitatava laulu hind on kolm eurot, ent külastajad saavad nautida ka tasuta tunnipikkuseid etendusi. Veejugade kõrgus ja suund ning purskkaevu valgustus muutuvad valitud muusikapala järgi. 260 veepihustit ja 48 värve kuvavat valgustit tekitavad muljetavaldava efekti.

Et see kõik saaks sündida, on basseini alla paigaldatud viis võimsat pumpa, mis on võimelised väljutama põhijoa kaheksa meetri kõrgusele ja tõstma õhku ligi 4,3 tonni vett minutis. Palanga purskkaev on üles tõstetud veekoguse järgi Leedu suurim tantsiv purskkaev. Lastel on veejugade hüppamist kindlasti väga lõbus jälgida ja teismelised võivad vaimustuda võimalusest just endale meelepärase muusikaga vee-etendus tellida. Väga meeleolukas (õhtune) meelelahutus.

Palanga kuurorti muuseum asustati aastal 2013 Anapilises, ühes kaunimas mereäärses 19. sajandi lõpul ehitatud villas. Hoone ehitamise täpne aeg ja projekti autor ei ole teada, ent Anapilise villal on Palanga kultuurielus olnud alati tähtis roll. Seda külastasid silmapaistvad avaliku elu ja poliitikategelased, kirjanikud ja kunstnikud ning seal asus muusikaklubi, kus korraldati kuulsate muusikute, lauljate ja tantsurühmade esinemisi. Muuseumis on arheoloogia-, ajaloo-, fotograafia-, numismaatika-, filateelia-, kaunite kunstide kogud. Palanga ajaloole pühendatud püsinäitus võimaldab külastajatel sukelduda interaktiivsesse ajarännakukogemusse Palanga ajaloo algusest tänapäevani. Muuseumis on neli temaatilist ala.

Palanga

Palanga rannapromenaadi lähedal asub merevaigumuuseum, kus saab näha üht suuremat merevaigukogu maailmas. Seal on väljapanekuid, mis esitlevad eri tüüpi merevaiku, selle erinevaid värve ja tekstuure ning lastel on kindlasti põnev uurida haruldasi merevaiku sisaldavaid fossiile.

Kui tänapäeva lapsed võivad muuseume igavateks pidada, siis merevaigumuuseum oma interaktiivsete väljapanekutega pole seda kindlasti mitte! Muuseum pakub interaktiivseid eksponaate, mis võimaldavad külastajatel mitte ainult vaadata, vaid ka puudutada ja kogeda merevaigu ainulaadset tekstuuri ning selle erilist võlu. Merevaigumuuseumis korraldatakse ka merevaigutöötube, kus pered saavad kätt proovida merevaigu töötlemisel. See on lõbus ja hariv kogemus kõigile.

Peresõbralikud majutusvõimalused ja kohvikud

Palanga

Kuurortlinnas on palju peresõbralikke hotelle ja puhkemaju, mis pakuvad mugavaid teenuseid, enamik neist sobivad hästi ka lastega peredele.

Öömaja leidmine Palangas on lihtne, sest võimalusi on iga hinnaga ja palju. Siiski on soovitatav broneerida eelnevalt tuba mõnes hotellis või külalistemajas. Lisaks leidub linna ääres ohtralt kämpinguid ja puhkuse veetmiseks on võimalik üürida ka villa või korter. Hinnad on pigem taskukohased.

Palangas on mitmeid restorane ja kohvikuid, kus saab nautida kohalikku toitu. Saab proovida erinevaid roogi ja tutvuda Leedu köögi traditsioonidega. Kohvikud on väga lastesõbralikud ja menüüdki on neile sobivad.

Palanga pakub lastega peredele mitmekesist ja meeldejäävat puhkust ning erinevaid kultuurielamusi, mis kokkuvõttes loovad suurepäraseid võimalusi koos aja veetmiseks ning üksteise seltskonnast rõõmu tundmiseks.

Palanga

Jaga
Kommentaarid