Seni kuni Hiiumaa toitudele keskenduv ekskursioonimarsruut ametlikult saadaval pole, saab igaüks oma gurmeeretke Hiiumaa kodulehe abil ise kokku panna. Kohalikest toorainetest valmistatud maitsva ja tervisliku söögikorra võib leida pea igast saare nurgast, valik ei piirdu ainult pealinna Kärdlaga.

Kohalik tooraine ja maailma tippkogemus

Hiidlase põhitoit on alati tulnud merest, mille kõrvale on lisandunud kiviste põldude saagid ja vähenõudlikumad kariloomad. Vaesematel aegadel on söögiks olnud soolasilk, kartul ja silgupiss ehk silguvedelik, kuhu oli maitseks sibulat sisse pandud.

Enamikus Hiiumaa püsi- ja suvehooaja söögikohtades võib leida menüüst kohalikke aardeid: värsket merekala, kohalikke metsamarju, õnnelike kanade mune, hiiumaist joogipoolist ja muud puhtas keskkonnas kasvatatud toorainet, nagu liha, piimatooted, puu- ja köögiviljad. Mitmed kohalikud toidutegijad on võtnud mahesuuna ja peavad kõige tähtsamaks seda, et meie toidulaud oleks kaetud väärtusliku ning värske söögiga. Ja muidugi pruulitakse Hiiumaal ka erineva kangusega õlut.

Kõige paremini võtab kohaliku menüüvaliku kokku kaubamärk Lest & Lammas, mille nimes kajastuvad kaks põhilist Hiiumaa maitset. Kalatoitude populaarsust kinnitavad ka Tuulekala festival ja Kalurite päev, kuid tänane Hiiumaa pakub palju rohkemat. Toidukohti on saarel ühest äärmusest teise. Lisaks traditsioonilistele toitudele, nagu Hiiumaa leib ja teised kohalikust jahust küpsetised, pakutakse ka maailmaköögi maitseid.

Meil leidub tipprestorane, kus Michelini kogemusega kokad suudavad pakkuda gurmee-elamusi, mida võib olla suuremateski linnades raske leida. Hiiumaal on ka kaks White Guide'i soovitusega restorani: Kalana ÄÄR ja Ungru Resto. Samas leidub ka maitsvat kiirtoitu ning Kreeka, Itaalia ja Tai köögi roogi.

Kohvikute, restoranide ja glögikohvikute päevad

Tipphooaegadel, näiteks restoranide nädalal, on tark endale laud soovitud restorani broneerida, et kohti ja toiduaineid ikka jätkuks. Kodukohvikute päevadel aga on valikut nii palju, et kõige kindlam on endale kaardilt sobiv marsruut kokku panna ja soovitud kohad läbi käia. Tänavustel kodukohvikute päevadel pakub head ja paremat kokku 34 kohvikut üle Hiiumaa ning kui ilm vähegi lubab õuekohvikuid pidada, võib tulla taas külastusrekord.

Hiiumaa kodukohvikute päevad toimuvad alati esimesel augusti nädalavahetusel, tänavu 3.–5. augustil. Esimene päev on traditsiooniliselt n-ö Kassari päev, kus avab sel aastal uksed neli kohvikut.

Kodukohvikute päevade menüüst leiab mudakooki, kilupirukat, eri sorti kalasuppe, pannkooke, burgereid, Hiiumaa vetest püütud lesta, rohkelt salateid, suitsuliha, kuus tundi küpsetatud sealiha, suitsulõheekleeri heeringamarjavahuga, kitsejuustu-kõrvitsapirukat. Saab ka tunnustatud aasta kala – merisiiga ja pakutakse temperamentseid Mehhiko tex-mex-roogi. Koogid-magustoidud ja kohv kuuluvad enesestmõistetavalt iga kohviku juurde.

Kuna Hiiumaal on käimas muusika-aasta, kostitavad paljud kohvikud külastajaid ka muusikaliste ampsudega, olgu selleks siis puhkpillimuusika, hiiu kandle lummavad helid, reggae-rütmid või antakse võimalus laulda karaoket. Linnulaulu kuuleb loomulikult ka.

Kodukohvikute päevade traditsioon on Hiiumaal tugev ja neist alguse saanud suhtumine laieneb ka teistele üritustele, näiteks kevadisele restoranide nädalale ning detsembris toimuvale glögikohvikute päevale. Talvine glögikohvikute päev oli teadaolevalt maailma esimene omataoline ja osutus väga edukaks. Lisaks soojadele jookidele pakuti glögikohvikutes kohalikke toite ja küpsetisi.

Valik Hiiumaa toite

Tuulekala

Tuulekalaks kutsuvad hiidlased tuulehaugi, kes igakevadiste edelatuultega kuuks ajaks Atlandi ookeanist Hiiumaa vetesse kudema tuleb. Tuulekala tulek on Hiiumaal eriline sündmus ja seda oodatakse väga. Pika „noka“ ja roheliste luudega tuulehaugi armastatakse Hiiumaal igal võimalikul moel: praetult, keedetult, marineeritult, suitsutatult, kuivatatult jne.

Äkine

Äkine on kiirsoolatud värske kala, mille tegemist on kalurid harrastanud juba ammu. Äkist tasub teha ainult väga värskest, soovitatavalt äsja püütud kalast. Ahven, säinas, siig, vimb – kõik need kalad sobivad – fileeritakse, fileed lõigatakse tükkideks ja pannakse purki koos soola ja võimaluse korral ka sibulaga hetkeks maitsestuma. Pikemalt säilitamiseks ei sobi, kuna saab otsa või läheb liiga soolaseks. Sellest ka nimi – äkine.

Hiiu viiul

Hiidlased armastavad lambaliha. Värsket lambaliha valmistatakse mitmel moel – küpsetatakse ahjus või valmistatakse lambaraguud, lisandiks ahjujuurikad, nt kapsas ja kartul. Hiidlased armastavad ka vinnutatud lambakintsu ehk „Hiiu viiulit“. Vahvat nime kannab see lambakints seepärast, et seda hoitakse nagu viiulit rinnal, kui sellest serveerimiseks õhukesi liharibasid lõigatakse.

Leivapodi

Hiiumaa armastatud magustoitude hulka kuulub leivapodi ehk hapupiima ja leiva segu, mida magustatakse soovi korral suhkruga ning serveeritakse värskete hiiumaiste metsamarjadega.

Kadakamarjajook

paar peotäit kadakamarju

5 l vett

700 g mett

Keeda katki tambitud kadakamarju vees pool tundi. Pane jook paariks päevaks suletud nõusse käärima, kuni see on sobivalt hapu. Kurna vedelik ja lisa mesi. Vala pudelitesse ja hoia jahedas kohas.

Artikli ilmumist on toetanud Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond piirkonna konkurentsivõime tugevdamise meetme kaudu.

Jaga
Kommentaarid